Annons
Nyheter

Så undviker du magsjuka i sommar

Picknick i gröngräset hör sommaren till – men kan ge dålig eftersmak.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2014
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Djur och natur är några av smitthärdarna bakom sommarens magsjuka.

Bakterier som salmonella, ehec, campylobacter och yersinia orsakar magsjuka hos tiotusentals svenskar varje år och värst är det på sommaren. Anledningen till att vi drabbas mer av magsjuka då, förutom att bakterier trivs bättre i värme, är för att vi ändrar vårt beteende under sommarledigheten. Enligt Folkhälsomyndigheten tillbringar vi mer tid utomhus när vi grillar, har picknick i parken eller på stranden – och vi har större kontakt med djur vilket utsätter oss mer för bakterier.

Annons

– Det finns en del smittor som kan föras över från djur till människor så det är viktigt att tvätta händerna efter man har varit i kontakt med djur. Och ät inte picknick i hagarna, säger Åsa Björndahl, biosäkerhetsansvarig på Folkhälsomyndigheten.

De 12 000 fall som Folkhälsoinstitutet får vetskap om är bara de fall där läkare har haft rapporteringskrav och eftersom många inte uppsöker läkarvård drar institutet slutsatsen att antalet smittade är mycket större.

– Det är endast de personer som uppsöker läkare som vi får reda på, säger Åsa Björndahl.

Så undviker du magsjuka

Tvätta händerna innan du börjar laga mat och hanterar du rått kött ska du tvätta händerna igen innan du fortsätter med andra livsmedel.

Använd inte samma fat och redskap till färdiggrillad mat som du använt till rått kött.

Skölj alltid grönsakerna noga i rent vatten.

Låt inte maten ligga framme i värmen.

Undvik picknick i djurhagar och bada inte nära betande djur.

Undvik opastöriserad mjölk som och andra opastöriserade mjölkprodukter som till exempel färskost.

Källa : Folkhälsomyndigheten (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons