Annons
Nyheter

Så undviker du att hamna i skuldfällan

Spara till en buffert, låna inte till konsumtion och stanna upp och ta hjälp när oron smyger sig på.
Bodil Nordin, budget- och skuldrådgivare på Höganäs kommun, svarar på frågor om hur du undviker att hamna i skuldfällan när det ekonomiska läget kärvar.
Ekonomi • Publicerad 6 maj 2023
När dina obetalda räkningar hopar sig är det en bra idé att avsluta dina autogiron och prioritera de viktigaste räkningarna.Foto: Martina Holmberg/TT

Vilken är den vanligaste orsaken till att man drar på sig skulder?

– Den vanligaste orsaken är att man råkar ut för en eller flera plötsliga livshändelser, till exempel att man blir av med sitt jobb, blir sjuk, skiljer sig eller går in i ett beroende. En annan orsak är att man tar en kredit som man inte förstår konsekvenserna av, säger Bodil Nordin.

Annons

Vad kan man göra för att hålla nere sina kostnader?

– Gå igenom ditt kontoutdrag post för post från förra månaden och se över om det går att minska eller pausa några fasta räkningar eller något du köpt eller gjort. Du kan även överväga om det går att dela på några utgifter med någon annan eller om du på något sätt kan öka dina inkomster. Det sistnämnda brukar vara svårare, men om du har möjlighet kan du till exempel gå upp i arbetstid, ta ett extrajobb eller hyra ut en del av din bostad.

Vilka utgifter ska man prioritera?

– Hyra, bolån, el, hemförsäkring, a-kassa, barnomsorg och mat. I andra hand mobil, bredband, lån, krediter och andra viktiga löpande utgifter.

Vilka utgifter ska man prioritera bort?

– Utgifter som du betalar slentrianmässigt och som du inte längre har så stor glädje eller nytta av. Det kan vara gamla abonnemang eller medlemskap, till exempel ett gymkort som du inte längre använder.

Vad ska man inte göra när man befinner sig ett ekonomiskt utsatt läge?

– Undvik att ta nya lån för att finansiera dina gamla, låna av släkt och vänner samt ta samlingslån med väldigt lång återbetalningstid.

Vad gör man om man inte kan betala sina räkningar?

– Börja med att avsluta dina autogiron så att du får kontroll över vilka räkningar du ska betala och prioritera de viktigaste. Kontakta de fordringsägare du inte kan betala till och be om anstånd, en betalningsfri månad eller förhandla fram en avbetalningsplan.

Annons

Vilka är dina tre bästa råd för att undvika att dra på sig skulder?

– Försök att månadsspara till buffert för oförutsedda utgifter och undvik att låna till konsumtion. Det tredje är att stanna upp och ta hjälp om du börjar känna dig stressad över din ekonomi, det är en viktig signal som du ska lyssna på.

Vilken hjälp kan man få?

– Du kan vända dig till din kommuns budget- och skuldrådgivare och få kostnadsfri rådgivning. Vi jobbar framåt utan att skuldbelägga dig eller ifrågasätta vad du har använt dina pengar till. Det kan även vara en bra idé att höra av sig till en anhörig som du har förtroende för.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons