Annons
Nyheter

Så stor blir pensionen

Ekonomi • Publicerad 22 mars 2024

Här saknas innehåll

79 procent. Så stor, eller liten, blev den genomsnittliga pensionen, statlig plus tjänstepension, som andel av slutlönen för dem som lämnade arbetslivet 2022 vid 65 års ålder. Det visar Pensionsmyndighetens beräkningar som ett underlag beställt av regeringen.

Men skillnaderna är stora. Höginkomsttagare får 64 procent av slutlönen i snitt, medan låginkomsttagare får 127 procent i snitt, alltså högre samlad pension än slutlönen. Det sistnämnda förklaras av garantipensionen som träder in vid låga inkomster.

Annons

Sedan 2008 har kompensationsgraden, andel pension i förhållande till slutlön, sjunkit med sex procentenheter, baserat på samma pensionsålder. Det förklaras av högre medellivslängd.

”Den beslutade pensionsåldershöjningen förväntas motverka den fallande kompensationsgraden”, säger Kristin Kirs, analytiker på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons