Annons
Nyheter

Så slår varslet i Sjuhärad

Vårdförbundets varsel kommer att påverka sjukhusvården i Borås och Skene.
Nyheter • Publicerad 17 april 2008

Borås.

Vårdförbundets varsel om stridsåtgärder utökas nu och kommer att påverka SÄS.

Annons

Ännu hårdare slår varslet mot Alingsås lasarett som mer eller mindre stängs helt.

Det nya varslet lades sent i går eftermiddag och träder i kraft om två och en halv vecka, måndagen den 5 maj klockan 12.

Två avdelningar inom ortopedi och kirurgi i Borås, samt medicin och ortopediavdelningen i Skene berörs. Samtliga sjuksköterskors samt avdelningscheferna tas ut i strejk, vilket drar ned vårdkapaciteten kraftigt.

Omfördelas

– Patienterna får omfördelas till andra vårdavdelningar. Det leder till att den planerade vården kommer att störas kraftigt, säger Vårdförbundets ordförande i Klubb 14 på Södra Älvsborgs sjukhus, Anna-Karin Davidsson.

– Däremot lägger vi inga samhällsfarliga varsel. Den akuta vården kommer inte att påverkas, tillägger hon.

Akuta sjukfall i Alingsås får tas emot i Borås respektive Göteborg om det nya varslet träder i kraft, vilket även skedde under Vårdförbundskonflikten 1995.

– Faktum är att statistiken som togs fram visar att överströmningen av akutpatienter trots allt inte var så stor, säger Davidsson om det skarpa varslet mot Alingsås.

Besöker arbetplatser

Hon och de övriga fackliga funktionärerna besökte igår de arbetsplatser som tagits ut inom SÄS för att informera om varslet.

Annons

– Våra medlemmar har god stridsvilja och tycker det är rätt att gå ut i konflikt.

Idag och på fredag fortsätter förberedelserna, med möten och träffar med de berörda medlemmarna. På lördag anordnar Klubb 14 en demonstration på Södra Torget i Borås.

Är du rädd att stödet från allmänheten dalar när konfliktens effekter börjar kännas?

– Visst finns den risken, men jag tror att folk verkligen fått upp ögonen för att vi är felavlönade. Det finns många exempel på detta.

Fått gå ned i län

– Jag vet flera ambulanssjukvårdare som fått gå ned i lön när de utbildat sig till sjuksköterskor. Och undersköterskor som läst upp har inte fått ett öre i höjd lön. Nu kräver vi varaktiga förbättringar.

På SÄS fanns ingen kommentar sent igår eftermiddag över varslet.

– Jag hörde precis nyheten. Med all säkerhet sätter sig sjukhusledningen i morgon förmiddag för att ta upp saken, säger områdeschef Martti Valkonen.

Vårdvarsel

Så här slår Vårdförbundets varsel inom sjukvården i Södra Älvsborg:SÄS Borås: Ortoped avd 2. Alla ssk, avd chef, Kirurg avd 4. Alla ssk, avd chefSÄS Skene: Medicin, ortopedavd 8,Alla ssk, avd chef,Alingsås lasarett:Avd 5–9. Alla ssk, alla chefer. Röntgen. Akutvårdsenheter, medicinmott. m m

Totalt berör de båda varslen avtalsområdet inom SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) för 90?000 av Vårdförbundets 112?000 medlemmar.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons