Annons
Nyheter

Så ska de spara in nio miljarder

Mer skulder för studenter och mindre avdrag för pensionssparare.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2014
Foto: BERTIL ENEVG ERICSON / TT

Finansminister Anders Borg har utsett sina offerlamm för att få loss miljarder till vallöften.

Studenter som helt förlitar sig på studiemedel får en tusenlapp mer i månaden med regeringens linje. Men det är lånedelen som höjs medan bidraget sänks med 300 kronor. Förslaget sparar en miljard kronor per år.

Annons

Större effekt får slopad avdragsrätt för pensionssparande, vilket ska ge 4,6 miljarder kronor från 2016.

Ihop med andra besparingar och höjda skatter på tobak, bensin och alkohol skapar regeringen ett reformutrymme på drygt 9 miljarder per år 2016–2018.

I bilden ingår också att statens utdelning från de statligt ägda bolagen blir i år den lägsta sedan 2005, enligt regeringen. Utdelningarna minskar med cirka 7 miljarder, framför allt för att det inte blir någon utdelning från Vattenfall.

Många protester

Det ändrade studiemedlet ledde till kritik på bred front, från studenter, fack och oppositionspartier. Bidragsdelen blir rekordlåga 26 procent av studiemedlen.

– Som med alla lån kommer det surt efter. Även om likviditeten blir bättre under studietiden blir studenten mer skuldsatt och återbetalningsbeloppet och räntekostnaden blir högre, säger Erika Pahne, ekonom vid Swedbank.

Anders Borg påpekade att studenterna å andra sidan kan extrajobba mer innan studiemedlet naggas i kanten.

Helt nya villkor

Förslaget att avveckla avdragsrätten på 1 000 kronor per månad för privat pensionssparandet rycker undan mattan för de miljoner svenskar som sparat just för att få skatteavdrag, anser Claes Hemberg på Avanza Bank.

– Nu krävs ett nytt spartänk, säger han.

Annons

Avdragsrätten sänks till 200 kronor 2015 och försvinner helt 2016. Det är bra, tycker Pensionsmyndighetens expert Monica Petersson:

– Det gynnar främst personer som tjänar över 36 000 kronor i månaden eftersom det kan göra att de kommer under gränsen för att betala statlig skatt.

– För personer med lägre inkomster är det bättre att spara på annat sätt.

Ingen S-storm

Anders Borg utesluter skattesänkningar och ofinansierade reformer de närmaste åren. Återhämtningen börjar få fart och det behövs sparas "i ladorna" inför nästa kris, anser han.

– Vi har ju tanken att komma med ett antal viktiga förslag på utbildningssidan och för att förbättra förutsättningarna för jobb. Det är klart att det i den miljön är naturligt att vi presenterar finansieringsåtgärder.

Allianspartierna uppges vara med på noterna. FP hade velat slopa värnskatten, men får lägga det på is i minst två år.

Bland de föreslagna åtgärderna är det bara det sänkta studiebidraget som direkt sågas av Socialdemokraternas ekonomipolitiske talesperson Magdalena Andersson:

– Varför ska studenterna låna mer pengar för att Anders Borg har lånat för mycket?

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons