Annons
Nyheter

Så kommer nya EU-regler påverka ditt shoppande

Bättre koll på produkters ursprung, egna förpackningar när du köper take-away och ökad reparation istället för ständiga nyinköp.
Det är några av de konsumentrelaterade EU-initiativen som kan vara värda att känna till.
Feature • Publicerad 9 juni 2024
Många regler och direktiv kring handel är på gång på EU-nivå.
Många regler och direktiv kring handel är på gång på EU-nivå.Foto: Mikaela Landeström/TT

EU-reglerna

När vi köper saker har vi som konsumenter inte bara svenska lagar och regler att luta oss mot utan även initiativ på EU-nivå påverkar dig som konsument. Har du lagt märke till att företag numera måste redovisa lägstapris de senaste 30 dagarna? Det infördes efter nya EU-direktiv 2022 som ett sätt att motverka att företag höjer priser direkt inför att det är dags för rea. Samma år ställdes också från EU krav på företag att göra det lättare att genom en tydlig knapp kunna säga upp exempelvis streaming-abonnemang.

Här är fem EU-lagar och regler som redan är beslutade eller på agendan inför framtiden:

1.

Det ska gå att spåra en produkt bakåt

En lag om digitala produktpass är på gång. Den innebär att produkter som sätts på den europeiska marknaden ska ha någon slags funktion så att det går att följa produkten bakåt. Tanken är att underlätta för den cirkulära ekonomin och visa på en produkts klimatpåverkan, genom att passet exempelvis redovisar vilka material som använts och hur den tillverkats. EU skriver att lagen gör det möjligt för ”konsumenter att fatta hållbara val och myndigheter att säkerställa att produkter möter särskilda krav”.

2.

Vi ska reparera mera – i stället för att köpa nytt

Det ska bli vanligare att reparera saker än att slänga och ersätta med nytt, hoppas EU genom nya direktiv. Inom den lagstadgade garantiperioden föreslås säljaren bli skyldig att i första hand reparera om det är billigare eller lika dyrt som att ersätta varan. EU-parlamentet föreslår också att garantin förlängs med ett år efter att en vara har reparerats.

Ett förslag för att få fler konsumenter att självmant vilja lämna in för reparation istället för att köpa ny tvättmaskin eller telefon exempelvis, är att ”erbjuda värdecheckar och andra ekonomiska incitament genom nationella reparationsfonder”, skriver EU om initiativet.

3.

Stopp för greenwashing

Så kallad ”greenwashing”, att exempelvis uppge att en produkt är ”miljövänlig” eller ”klimatneutral” baserat på att företaget klimatkompenserar på olika sätt, ska förbjudas, enligt nya EU-direktiv. Tillverkare kommer inte heller utan grund få använda uttryck som ”eko” eller ”naturlig(t)”.

– Människor kommer att kunna välja produkter som är hållbara utifrån pålitliga märkningar och marknadsföring. Och framför allt kommer företag inte längre kunna lura folk genom att säga att plastflaskor är bra bara för att företag planterat träd någonstans eller säga att något är hållbart utan att förklara hur, säger EU-parlamentsledamoten Biljana Borzan i en kommentar.

4.

Minskade mängder förpackningsmaterial

Varje europé ger upphov till 190 kilo förpackningsmaterial som går till spillo, en siffra som enligt EU kommer att öka till 209 kilo år 2030 om inte åtgärder vidtas. De skärper därför kraven kring förpackningar ytterligare som genom ett nytt beslut.

Från den 1 januari 2030 kommer det exempelvis att vara förbjudet att ha enportionsförpackningar för exempelvis såser på restauranger och kaféer. För den som handlar takeaway ska det 2030 också finnas möjlighet att ta med sin egen behållare/förpackning för att få sin dryck eller mat i. För att minska mängden vatten på flaska vill EU att det ska erbjudas kranvatten gratis, eller till en låg kostnad, på kaféer och restauranger. Något som oftast är fallet i Sverige men inte alltid i länder runt om i andra EU-länder.

5.

Skulder ska motverkas

Tidigare i år rapporterade Kronofogden att antalet skuldsatta har ökat i hela landet och i alla åldersgrupper. Den totala skulden är 119 miljarder kronor, en ökning med 17 procent jämfört med året innan. Enligt myndigheten är bland annat lån och krediter för konsumtion en av anledningarna till ökningen.

Något som EU vill begränsa. De vill begränsa risken att hamna i skuldsättning genom nya direktiv som bland annat går ut på att lån- och kreditgivare måste göra en grundlig genomgång av ekonomin hos den som ansöker. De ska även tydligare informera i marknadsföring om att det kostar i form av ränta att låna pengar, även för smålån.

Martin Wingren
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons