Annons
Nyheter

S KU-anmäler statsministern för svar om elstöd

Socialdemokraterna KU-anmäler statsminister Ulf Kristersson (M) eftersom han sagt att den förra regeringen uteslöt elprisstöd till norra Sverige.
En rad KU-anmälningar har kommit på senare tid, trots att S sagt att man ska vara restriktiva.
Politik • Publicerad 14 december 2022
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Enligt Socialdemokraterna har statsministern gett en felaktig bild av elprisstödet.

I helgens partiledardebatt i SVT sade Ulf Kristersson att ”det var den förra regeringen som avgränsade – bara till tre och fyra, alltså Mellansverige och södra Sverige. Inte till norra Sverige.”

Annons

Med tre och fyra menar Kristersson elprisområde 3 och 4.

Den förra regeringen, bestående av enbart Socialdemokraterna, tog fram uppdraget till Svenska kraftnät för hur kompensationen för de historiskt höga elpriserna skulle se ut.

Uppdraget skickades in den 18 augusti.

Enligt Fredrik Olovsson, Socialdemokraternas energipolitiska talesperson, var inte norra Sverige uteslutet i uppdraget.

Däremot så stod det i uppdraget att Svenska kraftnät skulle ”beakta att elpriset är geografiskt betingat på så vis att nödåtgärder i första hand träffar konsumenter och företag i södra Sverige”.

I anmälan till riksdagens konstitutionsutskott (KU) skriver Olovsson:

"KU har tidigare framhållit att en självklar utgångspunkt är att statsråds uttalanden ska vara korrekta. Detta borde inte minst gälla för landets statsminister, varför uttalandet bör granskas."

Socialdemokraterna har uppgett att partiet ska vara restriktivt med KU-anmälningar i sin nya oppositionsroll. Trots detta har en rad anmälningar gjorts mot olika statsråd på senare tid.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons