Annons
Nyheter

S håller extra kongress

Socialdemokraternas verkställande utskott (VU) vill ha en mellankongress före nästa ordinarie kongress.
Nyheter • Publicerad 24 september 2010

Men något datum för den extra kongressen är inte bestämt.

Vid partistyrelsens möte i onsdags framfördes krav på att det skulle hållas en extra kongress före den ordinarie 2013. Mona Sahlin då nej och hänvisade till att Förtroenderådet ska kallas in i december, enligt TT:s källor.

Annons

På presskonferensen efteråt sade Sahlin dock att hon inte uteslöt en extra kongress.

Vid mötet med verkställande utskottet på fredagen togs frågan upp igen. Där blev beslutet att rekommendera partistyrelsen att fatta beslut om en mellankongress, erfar TT. Det bekräftas av Sahlins politiske sekreterare Stefan Engström på fredagskvällen.

"Inget konstigt"

Partisekreteraren Ibrahim Baylan vill inte kommentera en sådan rekommendation.

– Det skulle vara mig främmande att citera eller referera VU:s diskussioner, säger han.

Han säger att partiet brukar ha kongresser och att det inte vore konstigt om det blir en mellankongress.

Kriskommissionens tidsplan får styra när kongressen ska äga rum, säger Baylan. Kommissionens uppgift är att analysera partiets politik.

– Det är ju det vi diskuterar, när skulle vi lägga den, så att vi hinner fånga upp det arbete och de förslag till åtgärder som kommissionen kommer fram till, säger han.

I onsdags var ett bärande argument att Sahlin och även det rödgröna samarbetet kan behöva ytterligare kongressbeslut i ryggen efter den svidande valförlusten.

Men samtidigt är alla medvetna om att en extrakongress kan sätta fart på diskussionen om vem som ska leda partiet.

Annons

Behöver avstämningspunkt

Enligt Ulf Bjereld, socialdemokratisk statsvetare, är det troligt att partiet behöver en avstämningspunkt efter kriskommissionens rapport.

– Om kriskommissionens resultat ska ha möjlighet att komma i uttryck till konkret politik, kan det bli ont om tid med enbart den ordinarie kongressen, säger han.

Mona Sahlin ville på fredagskvällen inte kommentera frågan.

Socialdemokraterna har ordinarie kongresser året före varje val. När mandatperioden utökades från tre till fyra år infördes ett Förtroenderåd, som kan sammankallas mellan ordinarie kongresser. Men det kan inte fatta beslut om en ny partiledning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons