Annons
Nyheter

Kraftigt uppåt för S – SD rasar

Socialdemokraterna ökar kraftigt i opinionen medan stödet för Sverigedemokraterna sjunker, visar SCB:s senaste mätning. Liberalerna skulle trilla ur riksdagen om det vore val i dag.
Politik • Publicerad 8 juni 2020
Foto: 
Statsminister Stefan Löfven (S) kan notera en rejäl uppgång för Socialdemokraterna. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) kan notera en rejäl uppgång för Socialdemokraterna. Arkivbild.Foto: Jonathan Näckstrand/TT

Socialdemokraterna får 33,7 procent, vilket är en ökning med 8,7 procentenheter jämfört med förra mätningen, visar SCB:s partisympatiundersökning för maj.

– Det är ett exceptionellt läge i Sverige och jag tror att det är svårt att dra några slutsatser av de här siffrorna. Det viktiga nu är att ha fortsatt fokus på att minska smittspridningen, och att skydda svenska jobb och svensk ekonomi, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Väldigt rörligt

Annons

Socialdemokraterna rycker ifrån, men även Moderaterna får ett ökat stöd och landar på 20,1 procent.

TT: Är du oroad för att det kan bli svårt att komma i kapp?

– Nej, det är jag faktiskt inte. Jag tycker att vi sett under den här mandatperioden partier som haft väldigt hastiga och kraftiga upp- och nedgångar. Det bekräftar att det är väldigt rörligt och vanskligt med de här hastiga uppgångarna, säger M:s partisekreterare Gunnar Strömmer.

Sverigedemokraterna är det parti som backar mest i mätningen, hela 5,6 procentenheter, och SD är nu i stort sett tillbaka på sitt valresultat på 17,5.

– De senaste två veckornas opinionsmätningar har visat att vårt tapp har stannat av, samtidigt som regeringens förtroende minskat, säger SD:s presschef Henrik Gustafsson.

L under spärren

Centerpartiet får 6,0 procent, en minskning med 1,4 procentenheter medan Liberalerna ligger kvar under fyraprocentsspärren.

– Nu har vi två år till valet och jag är övertygad om att vi tillsammans med medlemmarna kommer att vända det här, säger Liberalernas partisekreterare Juno Blom.

Vänsterpartiet får 8,2 procent och partiet tappar svagt jämfört med novembermätningen. Miljöpartiet landar precis över riksdagsspärren medan Kristdemokraterna får 6,4 procent.

Skillnad män och kvinnor

SCB:s mätning visar också på hur kvinnor respektive män skulle rösta om det vore val i dag – och här syns tydliga skillnader.

Socialdemokraterna skulle få 38,8 procent av kvinnornas röster, men bara 28,6 procent av männens. Sverigedemokraterna skulle få 23,1 procent av männens röster, men bara 11,1 procent av kvinnornas.

Annons

Även Moderaterna har en övervikt av manliga röster, 21,9 procent jämfört med 18,3 procent för kvinnorna.

Fakta: SCB:s majundersökning

Parti Procent Förändring sedan novemberC 6,0 -1,4*L 3,3 -0,5*M 20,1 1,7*KD 6,4 -0,4S 33,7 8,7*V 8,2 -0,4MP 4,1 -1,1*SD 17,1 -5,6*Övr 1,1 -0,9*

Statistiskt säkerställda förändringar noteras med (*)

SCB:s partisympatiundersökning genomfördes mellan den 29 april och 27 maj med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 208 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns. Svaren har samlats in genom såväl telefonintervjuer som webbenkät.

Det totala bortfallet var 46,9 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons