Annons
Nyheter

S: 5 000 kronor dyrare för svenska familjer

Svenska barnfamiljer har fått betala dyrt för den ekonomiska krisen, enligt Socialdemokraterna.
Mat och annat har blivit 5 000 kronor dyrare än i exempelvis de nordiska grannländerna.
Politik • Publicerad 28 december 2023
Mikael Damberg vid pressfika hos Socialdemokraterna.
Mikael Damberg vid pressfika hos Socialdemokraterna.Foto: Ali Lorestani/TT

Det visar Socialdemokraternas egna beräkningar över det senaste årets kostnadsökningar.

– ”Svantesson-effekten” har kostat en vanlig svensk barnfamilj 5 000 kronor mer än genomsnittet i Frankrike, Tyskland, Spanien och våra nordiska grannländer, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mikael Damberg.

Annons

Enligt S har kostnaderna i Sverige ökat med cirka 23 500 kronor, mot cirka 18 300 i andra jämförbara länder. I siffrorna ingår inte räntor och energipriser, däremot sådant som mat, varor, resekostnader, hyror och övriga priser.

Regeringen har varit för passiv, anser Damberg, som framhåller att vart tredje hushåll i en undersökning från i höstas uppger att de har svårt att få ihop ekonomin.

Han upprepar redan kända S-krav på en matpriskommission, ett extra barnbidrag och höjt underhållsstöd. Men S vill också att regeringen gör en översyn av varför svenska kostnader ökat mer.

– Det borde regeringen utvärdera för att se till att man inte gör om samma misstag igen, säger Damberg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons