Annons
Nyheter

Rysslands rikaste man på USA:s sanktionslista

USA riktar ekonomiska sanktioner mot en av Rysslands rikaste män – oligarken Vladimir Potanin.
Målet är att bromsa Moskvas förmåga att finansiera anfallskriget mot Ukraina.
USA • Publicerad 15 december 2022
Den ryske presidenten Vladimir Putin och en av Rysslands rikaste män, Vladimir Potanin. Arkivbild.Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT

– Utrikesdepartementet inför sanktioner mot Vladimir Potanin, en av Rysslands rikaste oligarker och en nära allierad till president (Vladimir) Putin, samt tre medlemmar av hans närmaste familj och hans företag Interros, säger USA.s utrikesminister Antony Blinken.

Dessutom beslagtas Potanins yacht, Nirvana. Även den ryska banken Rosbank – som Interrosgruppen köpte tidigare i år – blir mål för sanktioner tillsammans med den ryska storbanken VTB.

Annons

Enligt Blinken riktar sig de amerikanska sanktionerna mot Potanin, hans nätverk och över 40 andra personer som är kopplade till styret i Moskva.

Sanktionerna ska även omfatta flera ryska regionchefer, guvernörer och deras familjemedlemmar.

Mellan 1996 och 1997 var Vladimir Potanins förste vice premiärminister under president Boris Jeltsin och har enligt utrikesdepartementet nära band till nuvarande president Vladimir Putin.

Sanktionerna kommer efter att både Storbritannien och Kanada vidtagit liknande åtgärder mot Potanin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons