Annons
Nyheter

Ryssland nobbar G7 – om inte Kina bjuds in

USA:s president Donald Trump vädrade nyligen sina planer på att bjuda in Ryssland till nästa G7-möte i september, tillsammans med Australien, Indien och Sydkorea. Men enligt Kreml har landet inga planer på att återvända till stormaktsklubben, såvida inte även Kina bjuds in.
Ryssland • Publicerad 4 juli 2020
Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov är skeptisk till USA:s planer för G7. Arkivbild.
Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov är skeptisk till USA:s planer för G7. Arkivbild.Foto: Thomas Peter/AP/TT

På fredagen sade USA:s Rysslandsambassadör John Sullivan i rysk tv att han inlett diskussioner med det ryska utrikesdepartementet och de andra G7-ländernas regeringar kring Rysslands eventuella framtida roll inom gruppen.

– Idén med ett så kallat utökat G7 är bristfällig, eftersom att det är oklart hur initiativtagarna planerar att adressera den kinesiska faktorn, svarar vice utrikesminister Sergej Ryabkov enligt Reuters.

Annons

– Utan Kina är det helt enkelt omöjligt att diskutera några frågor alls i den moderna världen.

Ryssland uteslöts ur gruppen, som då var känd som G8, efter landets annektering av Krimhalvön 2014.

G7 skulle ha träffats i juni på Camp David i USA, men mötet sköts upp till september på grund av covidpandemin. G7 består av Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. Även EU deltar i samarbetet, plus en del andra mer eller mindre tillfälliga partner.

Gruppen bildades av världens största ekonomier på 1970-talet. Men trots att Kina numera med råge skulle platsa är de politiska skillnaderna så stora att landet inte varit aktuellt för medlemskap.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons