Annons

FN-rapport: Hundratals dödade i början av kriget

Redan under de första veckorna av Rysslands krig i Ukraina dödades hundratals civila, i vad som i många fall beskrivs som summariska avrättningar, enligt dokumentation från FN.
Ukraina • Publicerad 15 december 2022
En präst välsignar kistor med oidentifierade offer från Butja. Bilden är tagen den 2 september.
En präst välsignar kistor med oidentifierade offer från Butja. Bilden är tagen den 2 september.Foto: Emilio Morenatti/AP
Kremls talesperson Dmitrij Peskov ser inga möjligheter till varken vapenvila eller fredsavtal med Ukraina. Arkivbild.
Kremls talesperson Dmitrij Peskov ser inga möjligheter till varken vapenvila eller fredsavtal med Ukraina. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

441 civila dödades i 102 byar och städer i de ukrainska länen Kiev, Tjernihiv och Sumy från den 24 februari till den 6 april, enligt en rapport som Volker Türk presenterade under ett tal inför FN:s råd för mänskliga rättigheter.

88 procent av de dokumenterade civila offren i rapporten var män och pojkar.

Annons

– De faktiska siffrorna kommer sannolikt att vara betydligt högre, då vi arbetar för att bekräfta ytterligare 198 mord i dessa regioner, säger Türk till det samlade FN-rådet.

– Det finns starka indikationer på att de summariska avrättningarna som dokumenteras i rapporten kan utgöra krigsbrottet uppsåtligt dödande.

"Avrättades utanför sina hus"

Volker Türk, som i förra veckan besökte det krigsdrabbade Ukraina, ger också detaljer om några av de dokumenterade fallen. Han berättar att vissa av offren ska ha avrättats utanför sina hus och gårdar – även om de försökt visa att de inte utgjorde ett hot, till exempel genom att sträcka upp händerna i luften.

Utöver avrättningarna sköt ryska pansarfordon mot bostadshus och dödade civila i deras hem, enligt Türk.

I Kiev-förorten Butja hittades hundratals döda kroppar efter att de ryska styrkorna lämnat staden i mars. Enligt FN:s människorättschef har man där dokumenterat 73 fall där civila dödats mellan den 4 och 30 mars och "är i färd med att bekräfta ytterligare 105 påstådda avrättningar av civila".

Strömavbrott i Cherson

Samtidigt uppger den ukrainske presidentrådgivaren Kyrylo Tymosjenko att rysk beskjutning under torsdagen har dödat två personer i den sydliga staden Cherson.

"Fienden attackerade stadens centrum igen. Hundra meter från Chersonregionens myndighetsbyggnad", skriver han på sociala medier.

Dessutom har beskjutningen ännu en gång kapat elförsörjningen till staden.

Cherson har attackerats regelbundet av Ryssland sedan Ukraina återtog staden i november. Sedan befrielsen har runt 11 000 människor lämnat Cherson, enligt Kiev. Av dem har de flesta evakuerats av den ukrainska regeringen till följd av fortsatta strider och den förstörda infrastrukturen.

Inga planer på vapenvila

Det blir heller inte tal om någon vapenvila i Ukraina under jul- eller nyårshelgen, enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Annons

– Inga sådana erbjudanden har kommit från någon. Det är inte på agendan, säger han till reportrar i Moskva.

Peskov säger också att ett ryskt tillbakadragande från Ukraina till årsskiftet är helt otänkbart och tillade att ett fredsavtal med Kiev är "omöjligt".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons