Annons
Nyheter

Ryssland höll också val – utan överraskningar

Även Ryssland höll ett slags val i helgen.
Inga av de kandidater som hade släppts fram i de större regionvalen kunde rucka på Vladimir Putins maktparti Enade Ryssland.
Ryssland • Publicerad 12 september 2022
Enade Rysslands toppfigurer: partiets generalsekreterare Andrej Turtjak, partiordförande tillika ex-president Dmitrij Medvedev, samt partiveteranen Boris Gryzlov. I bakgrunden syns maktpartiets logotyp, med en björn.
Enade Rysslands toppfigurer: partiets generalsekreterare Andrej Turtjak, partiordförande tillika ex-president Dmitrij Medvedev, samt partiveteranen Boris Gryzlov. I bakgrunden syns maktpartiets logotyp, med en björn.Foto: Ekaterina Shtukina/Sputnik poolfoto via AP/TT
Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj sitter i en straffkoloni i Kovrov. Hans rörelse gjorde dock en liten ansats att försöka påverka lokalvalen i Moskva. Arkivbild.
Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj sitter i en straffkoloni i Kovrov. Hans rörelse gjorde dock en liten ansats att försöka påverka lokalvalen i Moskva. Arkivbild.Foto: Dmitry Serebryakov/AP/TT

De sittande guvernörerna får sitta kvar i oblasterna (länen) Jaroslavl, Kaliningrad, Kirov, Novgorod, Rjazan, Saratov, Sverdlovsk, Tambov, Tomsk och Vladimir. I delrepublikerna Burjatien, Karelen, Marij El och Udmurtien får de högsta ledarna också fortsätta.

Enade Ryssland blir också klart störst i de regionala dumorna i Krasnodar, Nordossetien-Alanien, Penza, Sachalin, Saratov och Udmurtien.

Annons

I de allra flesta fall tillhör de valda ledarna Enade Ryssland. I några fall är det på pappret partilösa kandidater som sedan tidigare har tillförordnats av Kreml.

Godkänd opposition

Totalt hölls det fler än 4 700 val, från mindre nämnder på lokal nivå till regionstyren, från fredag till söndag.

Oppositionen i Ryssland är sedan länge näst intill helt satt ur spel, många grips och förföljs, och endast partier och kandidater som har godkänts av de hårt styrda myndigheterna får delta. Till det kommer också det faktum att det är straffbart att kritisera det pågående kriget i Ukraina, eller benämna det som ett krig.

Lokalval som hölls i Moskva var de enda där den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs rörelse var aktiv inom. Rörelsen arbetar för att samla oppositionellt sinnade väljare bakom de kandidater som ligger bäst till för att besegra Enade Ryssland i varje enmansvalkrets. Myndigheterna hade dock blockerat rörelsens hemsida inför valet, rapporterar oberoende medier.

Enade Rysslands kandidater vann sedan fler än 1 100 av de totalt 1 417 nämndplatserna i Moskva.

Putin rekommenderar nätet

President Vladimir Putin röstade själv i lokalvalen i Moskva och han lät via Kremls hemsida rekommendera att rösta via nätet.

Putins talesperson Dmitrij Peskov säger att de presenterade valresultaten "tveklöst" visar att allmänheten står bakom den så kallade specialoperationen i Ukraina.

– Det här tyder på en hög nivå av stöd för såväl den sittande presidenten som de beslut han fattar, säger Peskov.

De officiella resultaten kommer att tillkännages i sin helhet på torsdag, enligt valmyndigheten. Enligt myndigheten och Kreml tycks allt ha gått som planerat, men oberoende källor visar på sprickor i den fasaden.

Enligt människorättsorganisationen OVD-Info greps åtminstone 30 personer i samband med valen, varav nio var kandidater.

Annons

Där valmyndigheten fann totalt 93 misstänkta regelöverträdelser samlade den oberoende observatörsgruppen Golos fler än 1 700 larmrapporter om problem som omgärdat valen.

Fakta: Makten i Ryssland

Makten i Ryssland ska enligt författningen delas mellan presidenten och regeringen, parlamentet och rättsväsendet, men i praktiken ligger merparten av makten hos presidenten.

Presidenten utser premiärminister och tillsammans med premiärministern alla andra ministrar. Denne utser också de högsta domarna, riksåklagaren, riksbankschefen och är överbefälhavare samt högst ansvarig för alla departement och myndigheter som sysslar med inre och yttre säkerhet.

Parlamentet, eller den federala församlingen, består av underhuset statsduman och överhuset federationsrådet.

Den sittande presidenten Vladimir Putin vann sitt första presidentval år 2000. 2008 hindrade grundlagen honom från att ställa upp i valet ännu en gång, och han blev i stället premiärminister medan hans nära förtrogne Dmitrij Medvedev blev president.

2012 valdes Putin till Rysslands president igen. Enligt den nuvarande ryska konstitutionen varar hans mandatperiod till 2024.

Ryska federationen består av 85 subjekt: 22 delrepubliker (inklusive annekterade Krimhalvön), 46 oblaster (län), nio krajer (territorium), fyra okruger (autonoma distrikt), tre federala städer (inklusive Sevastopol på Krimhalvön) samt Judiska autonoma länet.

Källor: UI/Landguiden, NE

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons