Annons
Nyheter

Ryssland har skjutit upp månlandare

Ryssland • Publicerad 11 augusti 2023
Den ryska rymdmyndigheten har under natten till fredagen skjutit upp sin månlandare Luna-25.
Den ryska rymdmyndigheten har under natten till fredagen skjutit upp sin månlandare Luna-25.Foto: Ryska rymdmyndigheten/AP/TT

Den ryska rymdmyndigheten har under natten till fredagen skjutit upp sin månlandare Luna-25 från rymdbasen Kosmodrom Vostotjnyj i ryska Fjärran östern.

Det blir Rysslands första expedition till månen på nära 50 år. Senaste gången var 1976 och nu är man angelägen om att bygga vidare på det banbrytande månprogrammet från Sovjettiden.

Annons

Rymdfarkosten beräknas nå månens omloppsbana om fem dagar och väntas sedan, om allt går som planerat, landa på månens sydpol drygt en vecka därpå. Den har i uppdrag att under ett år vara kvar på månen och ta prover, analysera jord, samt driva "långsiktig vetenskaplig forskning".

Efter att Rysslands president Vladimir Putin inledde sitt storskaliga invasionskrig mot Ukraina i fjol meddelade Europeiska rymdorganisationen (ESA) att de avslutar samarbetet med Ryssland kring uppskjutningen av Luna-25 och framtida uppdrag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons