Annons
Nyheter

Ryssland genomför militärövning med Kina

På torsdagen kommer Ryssland att inleda en militärövning tillsammans med Kina och flera andra länder. Den håller på till och med den 7 september.
Kina • Publicerad 1 september 2022
Den ryska generalen och biträdande försvarsministern Valerij Gerasimov leder övningen. Arkivbild.
Den ryska generalen och biträdande försvarsministern Valerij Gerasimov leder övningen. Arkivbild.Foto: Russian Defense Ministry Press Service/AP/TT

Utöver Ryssland och Kina deltar även flera tidigare sovjetländer, samt Indien, Laos, Mongoliet, Nicaragua och Syrien. Övningen, kallad Vostok 2022, leds av den ryska generalen och biträdande försvarsministern Valerij Gerasimov och sker i ryska fjärran östern och i det japanska havet.

Enligt den politiska analytikern Alexander Gabujev är det viktigt för Moskva att visa att de har en tillräcklig militär förmåga även när en stor del av trupperna är uppbundna i Ukraina.

Annons

– Den ryska ledningen vill visa att allt går enligt plan, och att landet och dess militär har resurser för att genomföra manövrarna samtidigt som den militära specialoperationen pågår, säger Gabujev.

Förbud har införts i Ryssland att kalla invasionen av Ukraina för ett krig, det benämns som en militär specialoperation.

Totalt kommer 50 000 soldater och 5 000 vapensystem – bland annat 140 flygplan och 60 stridsfartyg – att användas i övningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons