Annons

Ryskt guld målet för nya EU-sanktioner

Guld lär bli nästa ryska tillgång som EU inför sanktioner emot, med anledning av Rysslands krig i Ukraina.
Ett sjunde sanktionspaket kan bli klart nästa vecka.
EU • Publicerad 15 juli 2022
EU-kommissionären Maros Sefcovic hoppas snart kunna införa sanktioner mot ryskt guld. Arkivfoto.
EU-kommissionären Maros Sefcovic hoppas snart kunna införa sanktioner mot ryskt guld. Arkivfoto.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

G7-länderna – USA, Kanada, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien och Japan – bestämde sig redan i slutet av juni för ett importstopp för ryskt guld. Sedan dess har det mest varit en tidsfråga innan hela EU ska följa efter.

– Det är en viktig exportvara från Ryssland. Så fort vi når en överenskommelse bland medlemsländerna så kommer vi att offentliggöra det, lovar EU-kommissionären Maros Sefcovic i samband med fredagens informella EU-ministermöte i Prag, enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

EU-länderna har hittills infört sex olika sanktionspaket mot Ryssland med anledning av kriget, bland annat i form av kommande importstopp för kol och olja samt inreseförbud för över 1 000 ryska politiker och tjänstemän.

Guldet väntas nu bli en del av ett sjunde paket, som håller på att arbetas fram i Bryssel. Förhoppningen är att beslut kan tas på ambassadörsnivå under nästa vecka. Dessförinnan ska dessutom EU-ländernas utrikesministrar träffas i Bryssel på måndag, där läget i Ukraina återigen blir ett huvudämne.

Nästa sanktionspaket väntas även innehålla fler personer från både Ryssland och Belarus på listan för inreseförbud och frysta tillgångar, samt åtgärder för att täppa till kryphål kring tidigare paket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons