Annons

Rysk uppgift: Konfronterade amerikansk drönare

Ett ryskt stridsflyg påstås ha konfronterat en amerikansk drönare för att "förhindra en kränkning av den ryska statsgränsen", meddelar det ryska försvarsdepartementet.
Ryssland • Publicerad 5 augusti 2023
En amerikansk så kallad Reaper-drönare av en tidigare, mindre modell i Irak 2007.
En amerikansk så kallad Reaper-drönare av en tidigare, mindre modell i Irak 2007.Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Drönaren uppges vara av modellen MQ-9 Reaper och ska tillhöra det amerikanska flygvapnet.

"När det ryska stridsflyget närmade sig utförde den utländska spaningsdrönaren en u-sväng bort från gränsen", enligt departementets uttalande.

Annons

"Det ryska flygplanet återvände säkert till sin flygbas, ingen kränkning av gränsen inträffade."

Incidenter med ryska och västerländska flygplan har ökat över Svarta havet och Östersjön under de senaste månaderna, i takt med att Ryssland fortsätter sin offensiv i Ukraina.

Spänningarna mellan Moskva och Washington växte också sedan en annan amerikansk Reaper-drönare störtade i Svarta havet efter närkontakt med ryska stridsflyg i mars.

I maj uppgav Moskva också att man stoppat fyra amerikanska strategiska bombplan ovanför Östersjön i två separata incidenter inom loppet av en vecka.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons