Annons
Nyheter

Rysk rymdpromenad på ISS inställd

Rymden • Publicerad 15 december 2022
Nasa-astronauten Frank Rubio och de ryska kosmonauterna Sergej Prokopjev och Dmitrij Petelin på väg mot uppskjutningen av rymdfarkosten Soyuz MS-22 från Kazakstan den 21 september. Arkivbild.
Nasa-astronauten Frank Rubio och de ryska kosmonauterna Sergej Prokopjev och Dmitrij Petelin på väg mot uppskjutningen av rymdfarkosten Soyuz MS-22 från Kazakstan den 21 september. Arkivbild.Foto: Maxim Shemetov/AP

En rymdpromenad som skulle genomföras av de två ryska kosmonauterna Sergej Prokopjev och Dmitrij Petelin på den internationella rymdstationen ISS har ställts in, uppger USA:s rymdstyrelse Nasa på torsdagen.

Rymdpromenaden, som skulle ha skett på onsdagen, ska enligt Nasa ha avbrutits efter att det upptäckts att det läckte kylvätska från den bakre delen av rymdfarkosten Soyuz MS-22.

Annons

"Besättningen ombord på rymdstationen är i säkerhet och var inte i någon fara under läckan", säger Nasa i uttalandet.

Läckan orsakades troligen av en så kallad mikrometeorit, enligt Sergej Krikalev som är chef för bemannade rymdfärder vid ryska rymdstyrelsen Roskosmos.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons