Annons
Nyheter

Rysk regimkritiker i isoleringscell i Sibirien

Ryssland • Publicerad 25 september 2023
Den ryske regimkritikern Vladmimir Kara-Murzas har flyttats till en isoleringscell i Sibirien. Arkivbild.
Den ryske regimkritikern Vladmimir Kara-Murzas har flyttats till en isoleringscell i Sibirien. Arkivbild.Foto: Dmitry Serebryakov/AP/TT

Den ryske oppositionspolitikern och journalisten Vladimir Kara-Murza, som i april dömdes till 25 år i straffkoloni, har flyttats till en isoleringscell i ett högsäkerhetsfängelse i Omsk i västra Sibirien, skriver BBC.

Det uppger hans advokat Vadim Prokhorov.

Annons

Det har en tid varit oklart var den 42-årige regimkritikern befunnit sig efter att han försvunnit från ett häkte i Moskva. Enligt hans advokat ska flytten till Omsk ha pågått under tre veckors tid.

Kara-Murza dömdes i april till 25 år i en straffkoloni – strängast möjliga straff – för att ha uttalat sig om invasionen av Ukraina.

Han har förgiftats 2015 och 2017, men har båda gångerna klarat sig med livet i behåll.

Enligt advokaten har Kara-Murzas hälsa dock tagit stor skada av förgiftningsförsöken – och han hävdar att en fängelsedom därför kan betraktas som en dödsdom.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons