Annons
Nyheter

Rysk guvernör gripen för inblandning i mord

Ryska säkerhetsstyrkor har frihetsberövat guvernören Sergej Furgal i Chabarovsk i östra Ryssland. Han riskerar livstids fängelse för påstådda kopplingar till flera beställningsmord.
Ryssland • Publicerad 9 juli 2020
Sergej Furgal, guvernör i den ryska regionen Chabarovsk, under gripandet.
Sergej Furgal, guvernör i den ryska regionen Chabarovsk, under gripandet.Foto: AP/TT

Furgal anklagas för inblandning i beställningsmord på affärsmän i Chabarovsk och dess närliggande områden under 2004 och 2005. Efter att 50-åringen gripits av maskerade män i kamouflagekläder flögs han till Moskva, där han enligt säkerhetstjänsten kommer att åtalas inom kort.

Sergej Furgal från Rysslands liberaldemokratiska parti (LDPR) kom till makten efter 2018 års ryska regionval, vilket sågs som ett bakslag för president Putins parti Enade Rysslands inflytande i regionen.

Annons

LDPR:s partiledare Vladimir Zjirinovskij hotar efter gripandet att lämna parlamentet tillsammans med sina allierade.

– Vi gav dig dina grundlagsändringar och du sätter oss i handklovar, säger han med hänvisning till den ryska omröstning som nyligen gav Putin möjlighet att sitta kvar vid makten till år 2036.

Guvernören riskerar upp till livstids fängelse om han fälls. Ytterligare fyra män har tidigare gripits för inblandning i morden, och gripandet av Furgal ska ha skett efter att de fyra pekat ut guvernören som inblandad.

Under tidpunkten för de aktuella morden var Furgal själv verksam som affärsman och sysslade bland annat med import av timmer och metaller, rapporterar The Guardian.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons