Annons
Nyheter

Rysk affärsman krävs på 200 miljoner i skatt

Skatteverket kräver att en rysk affärsman i Sverige ska betala över 200 miljoner kronor i skatt. Mannen har både bolag och fastigheter i Sverige, och ett av hans ryska företag arbetar med att sälja textilier till fängelser i Ryssland.
Ekonomi • Publicerad 4 januari 2023
Skatteverket anser att mannen bott så pass mycket i Sverige att han ska betala skatt här. Arkivbild.
Skatteverket anser att mannen bott så pass mycket i Sverige att han ska betala skatt här. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Skattekravet på affärsmannen ligger på över 224 miljoner kronor och ska betalas senast den 26 januari. Enligt Expressens granskning har Skatteverket bedömt att han varit bosatt så mycket i Sverige att hans inkomster flera år tillbaka i tiden ska beskattas i Sverige.

Bland mannens tillgångar i Sverige finns en stor strandtomt precis vid inloppet till marinbasen Muskö i Stockholms skärgård.

Annons

Redan i november genomförde Kronofogden en betalningssäkring och frös då affärsmannens tillgångar i Sverige till ett värde av 96 miljoner, däribland fastigheten på Muskö, en lägenhet på Östermalm i Stockholm, en Porsche och en Rolex-klocka. Beslutet att frysa Muskötomten hävdes dock senare, noterar Expressen.

I lägenheten på 270 kvadratmeter vid Humlegården på Östermalm lever hans familj sedan 2008. Men mannen själv har aldrig varit folkbokförd i Sverige.

I Ryssland har han flera bolag, bland annat ett som säljer specialtextilier till många statliga kunder – däribland ryska fängelser. Ett annat bolag ska enligt Expressens granskning ha haft affärer med ett bolag som beskriver sig som ledande inom kärnvapenkomplexet i den ryska statliga koncernen Rosatom.

”Den huvudsakliga uppgiften är att producera produkter till de väpnade styrkorna” skriver företaget i sin beskrivning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons