Annons
Nyheter
Rött kött ger högre risk för att dö i cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, visar en ny stor studie.
Nyheter • Publicerad 13 mars 2012

Den som däremot ersätter köttet med nötter lever längre.

Forskare på Harvard-universitetet har, i en studie med 121 000 personer, slagit fast att rött kött ökar risken att dö ung.

Annons

Den som åt en portion obearbetat rött kött per dag ökade risken med 13 procent. Och när det gäller bearbetat kött, som korv och bacon, var siffran högre – 20 procent.

– Denna studie ger tydliga bevis på att regelbunden konsumtion av rött kött, särskilt processat kött, bidrar väsentligt till för tidig död, säger Frank Hu, huvudansvarig för studien som publicerats i tidskriften Archives of Internal Medicine.

Att byta ut det röda köttet mot fisk, kött från fågel eller nötter sänkte risken för att dö i förtid. Särskilt nötter är en bra alternativ proteinkälla och drog ner risken med 19 procent.

Studiens författare säger att mellan sju och nio procent av dödsfallen kunde ha förhindrats om deltagarna hade konsumerat mindre än en halv portion rött kött om dagen.

Bearbetat kött innehåller mättat fett, natrium, nitriter och cancerframkallande ämnen kopplade till kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och cancer.

Studien innehåller data om 37 698 män, som följts i 22 år, och 83 644 kvinnor, som följts i 28 år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons