Annons
Nyheter

Rökning orsakar fler dödsfall

Dubbelt så många dör årligen av rökning än tidigare känt, visar en studie.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2014
Foto: ERIK MâRTENSSON / TT

Särskilt för kvinnor kan rökning orsaka lidande även tidigt i livet.

Nu utreds hur rökningen i samhället ska kunna begränsas ytterligare.

Annons

Mellan 2010 och 2012 dog 12 000 personer per år till följd av rökning, enligt studien från Socialstyrelsen. Den tidigare siffran låg på 6 500 dödsfall. Då medräknades inte rökare som levt över den förväntade livslängden.

– Det är en bekräftelse på att rökningen är ett allvarligt problem som man måste bekämpa hårt, säger Magnus Stenbeck, forskare vid Karolinska institutet och en av dem som genomfört studien.

De fyra stora rökrelaterade folksjukdomarna – lungcancer, kol, stroke och hjärtinfarkt – orsakade tillsammans omkring 8 000 dödsfall per år.

Samtidigt har betydligt fler sjukdomar visat sig vara relaterade till rökning. Av dem som har vårdats på sjukhus har nära 100 000 personer per år blivit sjuka på grund av rökning.

– Det rör sig inte enbart om sjukdomar som dödar, utan handlar även om exempelvis diabetes, reumatism och graviditetskomplikationer, säger Magnus Stenbeck.

Kvinnor drabbas i högre utsträckning av rökrelaterade sjukdomar i unga år. Vart femte registrerat missfall före vecka 22 och lika stor andel av samtliga utomkvedshavandeskap kan tillskrivas rökning, liksom ett av tio fall av infertilitet hos kvinnor.

Antalet personer som röker dagligen minskar stadigt. I dag finns knappt en miljon rökare, vilket kan jämföras med 1980-talet då en tredjedel av de vuxna svenskarna rökte.

Folkhälsomyndigheten förbereder nu åtgärder för att ytterligare minska rökningen i samhället.

– Kostnaden för samhället och lidandet för den enskilde är mycket större än vad vi trott. Det finns all anledning att titta på frågor om begränsning av rökning i det offentliga rummet, information och prisbild, säger generaldirektör Johan Carlson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons