Annons
Nyheter

Rödgröna strök ordet antisemitism i budgeten

Det rödgröna styret i Stockholm har tagit över en skrivning i budgeten om arbetet mot rasism och antisemitism i skolorna från det borgerliga styret.
Men ordet antisemitism har nu försvunnit.
Politik • Publicerad 5 december 2022
Stockholms stads nya rödgröna styre. Arkivbild.
Stockholms stads nya rödgröna styre. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det står inte någonstans, hela ordet är helt borta, säger oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L) till TT.

I budgeten, som styr stadens verksamhet, från det blågröna styret från förra mandatperioden står det: “stärka arbetet mot våldsbejakande extremism och radikalisering samt olika former av rasism, till exempel antisemitism…”

Annons

I det nya rödgröna styrets budget står det: “stärka arbetet mot våldsbejakande extremism och radikalisering, samt olika former av rasism.”

Det blågröna styret lät göra en kartläggning av antisemitismen i skolorna i Stockholm. Den presenterades i våras och visade att skolpersonal inte tar heilningar, nazistiska och antisemitiska skämt på allvar, trots att judiska elever upplever det som mycket obehagligt.

Bara pojkstreck

Reaktionen från skolpersonalen, som SvD var först med att rapportera, var att det uppfattades som pojkstreck eller okunskap och att det var elever med bakgrund i Mellanöstern som påstås ha antisemitism nedärvd.

Men studien visade ingen skillnad mellan skolor med hög andel elever med sådan bakgrund och skolor med låg andel.

Den nya rödgröna ledningen har i stort tagit över den skrivning som fanns tidigare i arbetet mot rasism och antisemitism, men nu har alltså ordet antisemitism försvunnit, trots att undersökningen syftade till att "kartlägga förekomsten av antisemitism i stadens pedagogiska verksamheter".

Olika rasism

– Det är konstigt, jag har inte uppfattat att det fanns någon politisk konflikt kring att göra den här kartläggningen, och med tanke på de allvarliga brister den visade och att antisemitismen tagit i kliv framåt i västvärlden, så är det viktigt att det står med i det viktigaste dokumentet som kommunen styrs av, säger Jan Jönsson.

Skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) försäkrar att arbetet mot antisemitism kommer att vara prioriterat.

– Vi har olika former av rasism men det specifika arbetet mot antisemitism kommer att fortsätta och vara ett högt prioriterat arbete för den nya majoriteten, säger hon.

TT: Men det syftade till att kartlägga förekomsten av antisemitism i stadens pedagogiska verksamheter. Är det inte konstigt att just det ordet då försvunnit?

– Vi har problem med olika former av rasism och antisemitism är ett väldigt prioriterat område, men det finns ju också fler former av rasism som vi behöver arbeta mot. Men det är alltid en risk att man glömmer och förbiser något, säger Emilia Bjuggren.

Inga nya pengar

Annons

Liberalerna föreslog i sin skuggbudget som presenterades i förra veckan tre miljoner kronor för att följa upp kartläggningen med kompetenshöjning av skolpersonal.

Men i den rödgröna budgeten för nästa år finns inga pengar för detta.

– Vår tanke var ju att om man gör en kartläggning så är det för att göra något åt det, i form av kompetensutveckling för lärare och kanske en del hågkomstresor för några klasser. Det var vår plan, och vi trodde nog att man skulle fullfölja det här, säger Jönsson.

Emilia Bjuggren säger att arbetet är så viktigt att det bör in under ordinarie ramar och pengar.

– Men om vi ser att det det krävs särskilda insatser kommer vi att återkomma, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons