Annons
Nyheter

Riskerna svårbedömda

En skjuten svensk journalist kan tolkas som att riskerna i Kabul bedömdes fel. Men inget tyder på att Nils Horner hade kunnat värdera situationen annorlunda.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2014
Foto: Massoud Hossaini

– Vår bedömning var att Kabul visserligen är en farlig plats men att det inte fanns någon hotbild. Det var uppenbarligen fel, säger en självkritisk Finn Isaksson, säkerhetssamordnare vid Sveriges Radio (SR), till tidningen Journalisten på tisdagen.

Detta sedan det blivit känt att SR-journalisten Nils Horner skjutits ihjäl på morgonen.

Annons

Aldrig fullständig bedömning

Men självkritiken till trots: SR hade ingen ny information som förändrade den tidigare uppfattningen om säkerhetsläget.

– Jag visste ingenting som gjorde att jag skulle ha rekommenderat att han inte gick ut och gjorde den här intervjun i det här området, säger Isaksson till TT.

Han ser inte heller att Horner hade kunnat agera annorlunda eftersom det tycks röra sig om ett plötsligt överfall.

Jonathan Lundqvist, ordförande för svenska Reportrar utan gränser, säger att det är otroligt svårt att bedöma risker i den här typen av områden.

– Man gör så bra bedömningar man kan, men de kan aldrig vara fullständiga eftersom situationen förändras hela tiden, säger han.

– Det kan vara så enkelt som att gå nerför en gata som i går kontrollerades av en grupp men under natten kan ha skiftat herrar. Då vet man inte vilka man kan lita på längre.

Svårt med uppdateringar

Carl Gustav Schultz vid Försvarsmaktens överlevnadsskola håller med om riskerna.

– Det kan växla på ingen tid alls, säger han.

Även för en rutinerad och säkerhetsmedveten journalist är det svårt att ständigt ha uppdaterad information om sådant som påverkar säkerhetsläget, enligt Schultz. Dessutom kan det faktum att man är västerlänning utgöra en risk i sig, oavsett yrke.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons