Annons
Nyheter

Riskerar fängelse för lastbilslögner

Trevor Milton, grundare av lastbilsutvecklaren Nikola, har dömts för marknadsbedrägeri av en domstol på Manhattan i New York.
Den 40-årige före detta miljardären riskerar nu flera års fängelse för en serie lögner om lastbilar.
Ekonomi • Publicerad 15 oktober 2022
Trevor Milton, grundare av lastbilsutvecklaren Nikola, riskerar fängelse sedan han dömts för marknadsbedrägeri.
Trevor Milton, grundare av lastbilsutvecklaren Nikola, riskerar fängelse sedan han dömts för marknadsbedrägeri.Foto: Brittainy Newman AP/TT

– Trevor Milton ljög för Nikolas investerare – om och om igen. Det är bedrägeri, helt enkelt, och sådant tolererar vi inte, sade åklagaren Damian Williams i samband med domen, enligt tidningen The Wall Street Journal.

Förutom marknadsbedrägeri döms Milton för två fall av så kallat post- och nätbedrägeri. Sammantaget är maxstraffet för brotten 20 år i fängelse, men domstolen väntas inte gå så långt.

Annons

Domstolen meddelar vilket straff det blir den 27 januari 2023.

Byggde upp miljardförmögenhet

Den dömde 40-åringen grundade Nikola i sin källare 2015. Fem år senare börsnoterades bolaget till ett värde av 3,3 miljarder dollar, trots att inte en enda lastbil hade sålts.

Nikola värderades under period högre än den anrika fordonstillverkaren Ford Motor.

Milton var själv vd för bolaget och hann under hajpen bygga upp en miljardförmögenhet inför det att han tvingades avgå i september 2020. Han tvingades bort sedan det i en rapport avslöjats att han vilselett marknaden om bolagets framsteg när det gäller att utveckla nya fordon och producera vätgas.

Avslöjandet raderade ut merparten av Miltons förmögenhet.

Bland bevisen som framfördes av åklagaren i den månadslånga rättegången fanns ett klipp från en kort film, där en Nikola One-lastbil till ljudet av dramatisk musik såg ut att köra längs en väg i öknen. Men enligt åklagaren rullade bara lastbilen ned för en backe efter att ha bogserats upp när den filmades.

Gick inte att köra

Filmen ska ha lagts ut på det sociala nätverket Twitter på order av Milton.

– Jag har inte gjort något fel. Jag har bara pratat om vår affärsplan, sade Milton själv utanför domstolsbyggnaden i veckan, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Han tillade att han kommer att fortsätta slåss för sin sak.

Den nu fällde Nikolagrundaren ska även ha beskrivit en prototyp som fullt funktionsduglig trots att den inte alls gick att köra och påstått att Nikola kunde producera vätgas för fyra dollar per kilo trots att bolaget i själva verket inte producerade någon vätgas alls.

Nikola levererade i början av 2022 sin första lastbil, batteridriven. Bolagets aktie kretsar kring drygt 3 dollar, vilket kan jämföras med kurser över 40 dollar sommaren 2020.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons