Annons
Nyheter

Risk för nyval om SD kommer in

Det hettade till rejält i tre ämnen i partiledarnas radiodebatt: Sverigedemokraterna som vågmästare, a-kassan och partibidragen.
Nyheter • Publicerad 11 september 2010
De rödgröna: Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly, Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson på ena sidan och Alliansen: Folkpartiets partiledare Jan Björklund, Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt, Centerpartiets partiledare Maud Olofsson och Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund. debatterar ideologi i Sveriges Radios Studio 1.
De rödgröna: Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly, Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson på ena sidan och Alliansen: Folkpartiets partiledare Jan Björklund, Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt, Centerpartiets partiledare Maud Olofsson och Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund. debatterar ideologi i Sveriges Radios Studio 1.Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

De åtta partiledarna från de olika blocken duellerade på fredagen i en rad olika frågor i Sveriges Radios debatt inför riksdagsvalet nästa söndag.

När Folkpartiledaren Jan Björklund och Vänsterledaren Lars Ohly skulle svara på hur partierna ska tackla SD, om partiet kommer in i riksdagen, gjorde Ohly klart att de rödgröna mycket väl kan tänka sig att fälla en borgerlig regering och tvinga fram ett nyval.

Annons

– Vi ger inga fribrev, sade han.

Ohly kritiserade alliansen för att öppna för ett inflytande för SD genom att förespråka en borgerlig minoritetsregering om alliansen blir största block.

– Ni vill fortsätta att regera till priset av er heder, sade han.

– Trams, svarade Björklund.

– Vi kommer inte att samarbeta med dem. Punkt slut, sade han.

Kan söka MP-stöd

I stället kommer en borgerlig regering, enligt Björklund, att söka stöd i olika frågor från andra sidan blocket, i första hand från Miljöpartiet.

Särskilt i duellerna mellan Moderatledaren Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin höjdes den politiska temperaturen, inte minst när försämringarna av a-kassan kom upp.

De rödgröna vill bland annat sänka avgiften till 80 kronor i månaden.

– Avgifterna i dag är så orättvisa att en hotellstäderska betalar fem gånger mer än en läkare. Detta är inget annat än skatt på låga löner, sade Sahlin.

Annons

Det fick Reinfeldt att ilskna till och han påminde om att många lågavlönade med låga avgifter till a-kassan drabbas när de rödgröna växlar skattehöjningar mot en enhetlig avgift.

– Mona Sahlin nämner aldrig alla offentligt anställda, som redan har har låga avgifter. Skillnaden mellan er och vår politik är 500 kronor i månaden för breda grupper i SKTF och Kommunal, sade han.

"Köpa sig inflytande"

En annan stridsfråga mellan de två är bidragen till partierna, som Moderaterna inte öppet vill redovisa med hänvisning till valhemligheten.

– Att ta bort minsta misstanke om att det går att köpa sig inflytande är så viktigt, sade Sahlin.

Reinfeldt gick till motattack med att fackliga medlemmars avgifter går till att finansiera den socialdemokratiska valrörelsen.

– Varför ska en LO-medlem som röstar på Moderaterna tvångstaxeras för att bidra till affischer där jag sitter upp och ned och smädas av LO? undrade han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons