Annons
Nyheter

Risk för hämnd efter våldet i Lund

Slagsmål mellan minst 50 personer – varav åtta fick uppsöka sjukhus.
Efter måndagens våldsamma bråk mellan två familjer ute på Lunds gator befarar polisen att det finns risk för ytterligare hämndaktioner och sammandrabbningar.
Brott • Publicerad 7 september 2021
Polis på plats vid järnvägsstationen i Lund i samband med bråk mellan flera personer vid en uteservering på måndagen.
Polis på plats vid järnvägsstationen i Lund i samband med bråk mellan flera personer vid en uteservering på måndagen.Foto: TT

– Vi vet att när det varit händelser av den här typen så är det många som känner att de vill hämnas inom konflikten, säger polisens presstalesperson Calle Persson till TT och tillägger att polisen nu arbetar med både trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder i Lund.

Det första bråket uppstod vid tiotiden på Kämpagränden i de östra delarna av Lund och därifrån fördes en person till sjukhus med ambulans. Cirka 40 minuter senare kom nästa larm om ett bråk mellan flera personer vid en uteservering nära järnvägsstationen i Lund.

Annons

Därifrån fördes en skadad till sjukhus med privat bil och ytterligare en med ambulans. Ett par timmar senare blossade bråket återigen upp på sjukhusområdet och då ska fler människor ha tillkommit.

Från många håll i Skåne

Totalt ska mellan 50 och 60 personer sammanlagt varit inblandade, och polisen har tidigare bekräftat att det rör sig om någon form av motsättning mellan två familjer.

Flera av personerna som var inblandade ska också vara kända av polis sedan tidigare och är från många olika håll i Skåne, enligt polisens presstalesperson Calle Persson.

– Vad vi sett är det inblandad i bråket inte bara från Lund utan även från intilliggande kommuner – Kävlinge, Landskrona, Helsingborg, Eslöv.

En anhållen

Hittills finns bara en anhållen – det handlar om en 22-årig man som greps i samband med bråket vid centralen.

– Han är anhållen misstänkt för misshandel och olaga hot, säger åklagare Mattias Larsson till TT.

Det finns enligt polisen många vittnen till händelsen, varav flera filmat och fotograferat. Dessutom kommer offentlig kameraövervakning från de olika platserna att gås igenom.

Vad som egentligen ligger till grund för de upploppslika, mycket våldsamma händelserna på Lunds gator är dock ännu oklart, säger åklagare Mattias Larsson.

– Vi ska hålla förhör och försöka samla ihop bilden av vad det är som har hänt så får vi se.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons