Annons
Nyheter

Risk för gräsbränder i södra Sverige

Våren har kommit med besked till södra delarna av Sverige och med det ökar risken för gräsbränder.
– Det är väldigt torrt och det finns risk att det kan antändas, säger Linus Dock på SMHI.
Väder • Publicerad 2 april 2019
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det råder just nu stor risk för gräsbränder i Götaland och Svealand samt längs med kusten i Gävleborg och SMHI varnar nu för torra marker.

– Det är väldigt torrt och det finns risk att det kan antändas. Det är ganska vanligt på vårkanten så här efter att snön har smält och fjolårsgräset kommit fram, säger Linus Dock, jourhavande meteorolog på SMHI.

Annons

Brandrisken beror just nu på det högtryck med torr luft som har legat över stora delar av landet. Men redan på onsdag drar det in moln söderifrån som ökar luftfuktigheten. I landets västra delar kan det dessutom bli inslag av regn, med något minskad risk för brand som följd.

Risken för gräsbränder ökar alltid under våren vid torrt väder, så länge fjolårsgräset finns kvar.

– Men gräset ersätts ju av nytt gräs allt eftersom och det är inte alls lika lättantändligt. Senare mot sommaren kan det i stället bli risk för skogsbrand.

Medan våren har kommit för att stanna i både Götaland och Svealand, med undantag för nordligaste Värmland, vägrar vintern släppa taget om större delarna av Norrland. Det är bara Gästrikland och delar av Hälsingland som fått vår än så länge.

– Våren har inte avancerat vidare så mycket de senaste sju dygnen. Det är milt nu en period men sedan blir det återigen kallare så jag tror inte att den kommer att avancera så mycket den här veckan, säger Linus Dock.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons