Annons
Nyheter

Rios parlament inleder process mot guvernör

Brasilien • Publicerad 10 juni 2020
Rio de Janeiros parlament röstar för att inleda en process mot guvernör Wilson Witzel.
Rio de Janeiros parlament röstar för att inleda en process mot guvernör Wilson Witzel.Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT

Den brasilianska delstaten Rio de Janeiros lagstiftande församling har röstat för att inleda en process mot guvernör Wilson Witzel.

Anklagelsen mot Witzel, som tillhör det kristdemokratiska partiet PSC, rör misstänkt korruption gällande offentliga medel i samband med bekämpning av coronapandemin. Polis genomförde i slutet av maj en husrannsakan hos guvernören, enligt källor både i hans privata hem och i det officiella residenset Palácio Laranjeiras.

Annons

Delstatens parlament röstade för 14 yrkanden och sätter därmed igång i en parlamentarisk process. De flesta punkterna rör enligt nyhetsbyrån Reuters inköp och prissättning av respiratorer och annan utrustning i samband med coronapandemin.

Witzel har tidigare sagt att den före detta partikamraten, nuvarande presidenten Jair Bolsonaro, för att ligga bakom anklagelserna. De två har drabbat samman om strategin att bekämpa pandemin.

Guvernören för delstaten Rio de Janeiro, med knappt 17 miljoner invånare, har också blivit starkt kritiserad för sitt ansvar för brutala polisiära insatser i främst storstaden Rio de Janeiro.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons