Annons
Nyheter

Ringhals 3 på halv effekt under ett dygn

Samhälle • Publicerad 7 december 2022
Det riskerar att bli ansträngt i det svenska energisystemet när reaktor 3 i Ringhals kärnkraftverk går på halv effekt under ett dygn i december.
Det riskerar att bli ansträngt i det svenska energisystemet när reaktor 3 i Ringhals kärnkraftverk går på halv effekt under ett dygn i december.Foto: Jonas Lindstedt/TT

Reaktor 3 i Ringhals kärnkraftverk kommer att gå på halv effekt i drygt ett dygn den 10 december, rapporterar Dagens Nyheter.

Anledningen är en kontroll av generatorn på grund av ett generiskt fel, uppger Anna Wallrud, ställföreträdande presschef vid Ringhals till tidningen.

Annons

Att Ringhals 3 går på halv effekt sker samtidigt som två andra reaktorer vid svenska kärnkraftverk inte är igång, vilket ger risk för ett ansträngt läge i det svenska energisystemet.

Det handlar om reaktor 3 vid Oskarshamns kärnkraftverk som kommer att bli tagen ur drift för underhåll 9-18 december. Dessutom är reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk avställd för reparation sedan i augusti.

Energimyndigheten har varnat för effektbrist under vinterns höglasttimmar. 9-18 december har sedan tidigare pekats ut av myndigheten som en period där "osäkerheten ökar markant."

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons