Annons
Nyheter
Riksdagens regler för studieresor är generösa.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2010

Ett exempel är en heldag på Disney World i Los Angeles för att "studera turism".

Andra exempel är en tur till Färöarna för att studera "Hur det är att bo på en ö mitt i Atlanten" och en Kuba-resa för att "studera kubansk miljöpolitik", visar en granskning som Expressen gjort.

Annons

– Jag kan inte komma ihåg något ärende då ledamoten fått blankt avslag, säger vice talmannen Jan Björkman (S) till tidningen.

Statsvetare som tidningen talat med tycker att riksdagen borde kräva någon form av redovisning från resenärerna.

– Vissa av de här reseprogrammen verkar vara långsökta. Det borde finnas möjlighet att skärpa granskningen, säger Gullan Gidlund, professor i statskunskap vid Örebro universitet.

Högst 50 000 kronor

Varje riksdagsledamot har rätt till studieresor med sex timmars program om dagen för högst 50 000 kronor per mandatperiod. Någon redovisning i efterhand krävs inte. 17 av riksdagens 349 ledamöter hade i slutet av februari använt minst 45 000 kronor av mandatperiodens tilldelning, visar en sammanställning av riksdagens ledamotsservice.

Resorna godkänns av riksdagens vice talmän och klubbas av riksdagsstyrelsen där talman Per Westerberg är ordförande och där partiernas gruppledare ingår.

Westerberg hälsar via sin pressekreterare att det inte pågår några diskussioner om att ändra på dagens regler. Inte heller de gruppledare TT talat med anser att det finns anledning till det, så länge inget missbruk upptäcks.

– Ledamöter som valts in för att styra landet måste kunna ta ansvar för vilka resor de behöver göra för att skaffa sig bättre kunskap, säger Alice Åström (V).

Efterlyser utvärdering

MP:s gruppledare Ulf Holm efterlyser en utvärdering av den nya reglerna som införts denna mandatperiod. Tidigare fick ledamöterna skriva reserapport på resor utanför EU-området.

Annons

– Vi bör göra en utvärdering om det blivit bättre eller sämre. Det är rätt mycket pengar och det är viktigt att vara noga med sådant, säger Holm.

Han får stöd av Johan Pehrson (FP).

– Jag förutsätter att reglerna kommer att utvärderas, säger han.

Många riksdagsledamöter utnyttjar dock respengarna ganska sparsamt eller inte alls: 31 procent av dem hade i slutet av februari inte rört de 50 000 kronorna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons