Annons
Nyheter

Riksbanken ser tre sänkningar på ett år

Riksbanken räknar med att styrräntan sänks tre gånger på ett år, enligt en ny prognos.
En första sänkning väntas i maj eller juni, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.
Ekonomi • Publicerad 27 mars 2024
Riksbanken, med chefen Erik Thedéen, lämnar styrräntan oförändrad. Arkivbild
Riksbanken, med chefen Erik Thedéen, lämnar styrräntan oförändrad. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

"Om inflationsutsikterna fortsätter att vara gynnsamma kan styrräntan troligen sänkas i maj eller juni", skriver Riksbanken.

Riksbankens prognos för styrräntan, den så kallade räntebanan, ligger på 3,20 procent i första kvartalet 2025 och fortsätter sedan ned till 2,76 procent ett år senare och 2,58 procent i första kvartalet 2027.

Annons

Samtidigt lämnar Riksbanken styrräntan oförändrad på 4,00 procent, den högsta nivån sedan 2008.

Räntebeskedet låg i linje med förväntningarna.

"Inflationen är på väg att stabiliseras vid målet men inflationstrycket är fortfarande något förhöjt. Direktionen har därför beslutat att lämna styrräntan oförändrad på 4 procent", skriver Riksbanken.

Banken har även skrivit ned sin inflationsprognos rejält. KPI-inflationen beräknas i år till 3,5 procent i genomsnitt för att sjunka till 1,5 procent nästa år. Det är ungefär 1 procentenhet lägre än i tidigare inflationsprognos.

"Inflationsförväntningarna är väl förankrade och löneökningarna måttliga. Inflationen har fortsatt att sjunka och framåtblickande indikatorer tyder på att den närmar sig 2 procent", skriver Riksbanken.

Marknadsreaktionerna på räntebeskedet var knappt mätbara. Kronan backade ett öre mot euron och dollarn.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons