Annons

Rheinmetall öppnar servicecenter för Ukraina

Den tyska försvarsproducenten Rheinmetall, som tillverkar de av Ukraina hett eftertraktade stridsvagnarna Leopard, bygger ett servicecenter i Rumänien, helt nära Ukrainas gräns.
Rumänien/Ukraina • Publicerad 3 april 2023
Vapentillverkaren Rheinmetalls högkvarter i tyska Düsseldorf. Arkivbild.
Vapentillverkaren Rheinmetalls högkvarter i tyska Düsseldorf. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Arbetet i närheten av Satu Mare strax söder om den ukrainska gränsen är redan i gång, rapporterar tyska NTV.

Centret väntas stå klart senare i april och ska då kunna sköta logistik och underhåll av västerländska försvarssystem. Utöver Leopardvagnarna ska de kunna serva självgående artilleri, så som svenska Archer, samt exempelvis de brittiska stridsvagnarna Challenger och andra pansarfordon.

Annons

– Det är en nyckelfråga för oss på Rheinmetall att kunna ge Natostyrkor och Ukraina det bästa möjliga stödet i denna kritiska situation, säger företagets vd Armin Papperger enligt NTV.

Ett liknande center öppnade i Litauen i juni 2022. I början av mars rapporterade tyska Der Spiegel och Rheinische Post att vapentillverkaren, som är Tysklands största, även överväger att bygga en stridsvagnsfabrik i Ukraina.

Tyskland har levererat 18 utlovade stridsvagnar av typen Leopard 2 till Ukraina, meddelade försvarsdepartementet i Berlin i förra veckan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons