Annons
Nyheter

Restauranger stängs i kampen mot covid-19

Miljontals kineser ser ut att få en mycket stillsam helgledighet. Stängda restauranger och nöjesattraktioner blir konsekvensen när spridningen av covid-19 ska bekämpas i huvudstaden Peking.
Kina • Publicerad 1 maj 2022
En kock testas för covid-19 i Peking. Arkivbild.
En kock testas för covid-19 i Peking. Arkivbild.Foto: Andy Wong/AP/TT

Motsvarigheten till första maj firas med en ledighetsperiod som i Kina brukar benämnas gyllene veckan och som sträcker sig från söndagen till och med onsdag.

För kinesisk ekonomi och turismnäringen är det i vanliga fall en ytterst viktig intäktskälla då miljontals kineser passar på att resa till släktingar i andra delar av landet och besöka olika turistattraktioner.

Annons

Men i år är situationen annorlunda på grund av myndigheternas oro för spridningen av virusvarianten omikron, som har lett till testkrav och nedstängningar runt om i landet.

Inga restaurangbesök

I Peking har det beslutats att alla restauranger ska hållas stängda och bara tillåta leverans av mat. Flera nöjesparker och attraktioner i området är i gång men med minskad kapacitet och den som vill besöka kinesiska muren måste uppvisa ett negativt covid-test som inte är mer än 48 timmar gammalt.

De skärpta restriktionerna gör att Kinas transportmyndighet bedömer att omkring 100 miljoner resor kommer att göras under ledigheten – det vill säga 60 procent färre än förra året.

Inhemskt turistmål

Peking, med bland annat Himmelska fridens torg och Den förbjudna staden, är annars ett stort inhemskt turistmål. Men myndigheterna vidtar radikala åtgärder för att försöka undvika en situation liknande den i Shanghai, som under en längre period har tvingats till nedstängning.

Boende i Peking har sedan början av veckan masstestats och på lördagen rapporterades 67 nya fall – men det i en stad med över 20 miljoner invånare. Kommunistpartiet och president Xi Jinping håller fast vid en strikt strategi som bygger på en nolltolerans mot covid-19.

Fakta: Kina

Med drygt 1,4 miljarder invånare är Kina världens folkrikaste land. Huvudstaden heter Peking.

Kommunistpartiet tog makten i Kina 1949 och kontrollerar samhället. Censur förekommer och det är inte ovanligt att oliktänkande grips. Xi Jinping, som har varit president sedan 2013, har de senaste åren kraftigt stärkt sitt grepp om makten. Han anses vara den mäktigaste ledaren sedan Mao Zedong, som utropade folkrepubliken 1949.

De senaste åren har Kina återtagit sin ställning som stormakt, främst en ekonomisk sådan. Parallellt har militären förstärkts.

Det var i Kina, i staden Wuhan, som det nya coronaviruset först upptäcktes i slutet av 2019.

Källa: Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons