Annons
Nyheter

Oljekraftverk kan behövas i dag

Elproducenten Uniper ska vara redo att köra i gång det oljeeldade reservaggregatet i Karlshamn med två timmars varsel, enligt skärpta krav från Svenska kraftnät.
Marginalerna i den svenska kraftbalansen måste säkras, enligt kravet.
Ekonomi • Publicerad 10 januari 2022
Oljeeldade Karlshamnverket kan behövas för att säkra balansen i det svenska kraftnätet under måndagen. Arkivbild.
Oljeeldade Karlshamnverket kan behövas för att säkra balansen i det svenska kraftnätet under måndagen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Meddelandet från Svenska kraftnät, som publicerats på elbörsen Nord Pool, kommer sedan ett produktionsstopp i en av Ringhals reaktorer dragit ut på tiden.

Det oväntat långa stoppet har redan bidragit till att trycka upp måndagens elpris till 2:54 kronor per kilowattimme i det dyraste elområdet i södra Sverige på elbörsen Nord Pool, med toppar på över 3 kronor per kilowatt under större delen av dagen. Det är de högsta priserna sedan pristopparna före julhelgen.

Annons

I prissättningen inför tisdagens elhandel sjunker prisläget tillbaka något, enligt Nord Pool. Dagspriset i prisområde fyra backar till 2:31 kronor per kilowattimme, med en topp på eftermiddagen mellan klockan 17-18 på 3:18 kronor per kilowattimme. Dagspriset är därmed det högsta sedan den 23 december 2021, om man bortser från den årshögsta prisnoteringen på måndagen.

Stora skillnader

Skillnaderna mellan olika elområden i Sverige är sedan en tid stora. I prisområde ett och två (den norra delen av Sverige) ligger dagspriset på tisdagen på 36 öre. I prisområde tre – som inkluderar Stockholm och Göteborg – ligger det på 1:68 kronor.

Snittpriset för el under 2020 låg jämförelsevis på 1:41 kronor per kilowattimme, enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå.

Normal elförbrukning för en villa utan fjärrvärme eller som inte har uppvärmning på annat sätt en el ligger på cirka 20 000 kilowattimmar per år.

Ska köras igång vid midnatt

Tekniker på kärnkraftverket Ringhals har i helgen lokaliserat det elektroniska fel som utlöste snabbstoppet i reaktor 3 i torsdags. Prognosen är att reaktorn kan köras i gång vid midnatt, natten mot onsdag.

Ringhals 3 stoppades också den 29 december. Orsaken lokaliserades då till en av styrstavarna som löstes ut på grund av ett signalfel. Återstarten inleddes på nyårsdagen och reaktorn var tillbaka i full produktion några dagar senare.

Rättad: En tidigare version innehöll felaktiga uppgifter om när ett tidigare stopp respektive återstart inträffade.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons