Annons
Nyheter

Renoveringsfynd på slott – 750 år gammalt golv

Historia • Publicerad 3 december 2022
Kalmar slott. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

När golvplankorna från Kungsmakstornet på Kalmar Slott skickades iväg på analys trodde man att de var från 1400- eller 1500-talet.

Men när svaret kom visade det sig att virket var av betydligt äldre sort – resultatet visade på åren 1267-1273.

Annons

"Det är verkligen spännande att golvet/innertaket är så gammalt. Vi har anat att det kunde vara så men nu har vi fått det svart på vitt genom att vi skickade en bit av träet på analys", säger Richard Edlund, byggnadsantikvarie på Kalmar läns museum, i ett pressmeddelande.

Fyndet gjordes i samband med att Statens fastighetsverk, som äger Kalmar slott, skulle byta ut takbjälkarna i en del av tornet. Ovanpå takbjälkarna låg nämligen ekplankor och det var en bit av dessa som skickades in på analys.

Enligt Meg Nömgård, slottschef på Kalmar Slott, skulle golvet kunna vara Sveriges äldsta.

– Det finns inga register i Sverige kring vilket som är landets äldsta golv. Vi har sonderat terrängen i den antikvariska kunskapen och det är ingen som känner till ett äldre golv, säger hon till Barometern.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons