Annons
Nyheter

Renovera mera – nytt krav i EU

Minst tre procent av ytan på offentligt ägda byggnader måste renoveras varje år, enligt nya krav från EU.
EU • Publicerad 10 mars 2023
Byggnadsställning runt Storkyrkans torn i Stockholm tas bort efter renovering av lanterninen. Arkivfoto.
Byggnadsställning runt Storkyrkans torn i Stockholm tas bort efter renovering av lanterninen. Arkivfoto.Foto: Henrik Montgomery/TT

Kravet ingår i en uppgörelse under natten mot fredagen om hur EU:s så kallade energieffektiviseringsdirektiv (EED) ska uppdateras inom ramen för EU:s klimatarbete.

"Jag är väldigt glad över att vi lyckats knuffa medlemsländerna mot betydligt mer ambitiösa energieffektivitetsmål. I dag var en stor seger – en uppgörelse som inte bara är bra för vårt klimat, utan också dålig för (Rysslands president Vladimir) Putin", hälsar EU-parlamentets ansvarige förhandlare, danske Niels Fuglsang i ett pressmeddelande.

Annons

Överlag innebär uppgörelsen att energieffektiviseringsåtgärder ska bidra till att EU-länderna kollektivt minskar sin energikonsumtion med 11,7 procent till år 2030, jämfört med vad som förutspåddes 2020. Det ska bland annat ske genom en årlig genomsnittlig minskning med 1,5 procent. För den offentliga sektorn sätts dock kravet på 1,9 procent.

Uppdateringen av EED är en del av EU:s stora "fit for 55"-paket, som syftar till att ordna en minskning av EU:s totala utsläpp med minst 55 procent till år 2030.

"Att spara energi är ett avgörande steg för att rädda planeten. Det här reviderade direktivet hjälper oss att göra det", säger klimatansvarige EU-kommissionären Frans Timmermans i ett uttalande.

Uppgörelsen ska nu bekräftas av EU-parlamentet och EU:s ministerråd innan den kan träda i kraft.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons