Annons
Nyheter

Rekordvarm augusti i Kina – skördar hotade

Årets augustimånad var den varmaste som uppmätts i Kina, enligt statliga kinesiska medier. Årets skördar tros ligga i farozonen.
Kina • Publicerad 7 september 2022
Odlaren Li Siming i sitt torra risfält utanför kinesiska Chonqing i augusti.
Odlaren Li Siming i sitt torra risfält utanför kinesiska Chonqing i augusti.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Sommarens ovanligt intensiva värmebölja har torkat ut bifloder, svett grödor och orsakat strömavbrott i framför allt södra delarna av Kina. Under augusti noterades flera dagar med temperaturer på över 40 grader i den sydliga provinsen Sichuan.

Den genomsnittliga temperaturen för hela landet var 1,2 grader över det normala, enligt statsstyrda tv-bolaget CCTV. Årets augusti var också den tredje torraste augustimånaden som uppmätts. I respons till värmeböljan har centralregeringen godkänt subventioner för att stötta hårt drabbade risodlare.

Annons

Även september spås bli varmare än normalt.

Extremväder, så som torka, värmeböljor och översvämningar, blir både vanligare och mer intensiva på grund av klimatförändringarna. Kina – som släpper ut mest växthusgaser i världen – har lovat att landet ska vara koldioxidneutralt före år 2060.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons