Annons
Nyheter

Rekordstora utsläpp från arktiska bränder

Klimat • Publicerad 3 september 2020

De omfattande mark- och skogsbränderna som rasar i Arktis sedan början av juni har hittills orsakat större koldioxidutsläpp än hela förra årets rekordstora utsläpp i samma område. Det rapporterar det europeiska satellitprogrammet Copernicus, som bland annat övervakar bränder över hela jorden.

Fram till den 31 augusti uppskattades koldioxidutsläppen från bränderna i den arktiska regionen ha uppgått till 244 miljoner ton, jämfört med 181 miljoner ton under 2019. Det är flera gånger mer än Sveriges sammanlagda utsläpp av växthusgaser per år.

Annons

Den arktiska sommaren har varit extremt het i år. Bland annat rapporterades i juni ett värmerekord på 38 grader Celsius från den ryska staden Verchojansk, vilket är 20 grader mer än den genomsnittliga sommartemperaturen i området.

Den globala uppvärmningen sker ungefär dubbelt så snabbt i Arktis jämfört med genomsnittet för hela planeten, främst på grund av att solinstrålningen absorberas mer effektiv av marken när snö och is smälter bort.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons