Annons
Nyheter

Rekordmånga kinesiska bombplan vid Taiwan

Kina har skickat rekordmånga bombplan med kärnvapenkapacitet in i Taiwans så kallade luftförsvarszon, känd som Adiz, uppger Taipei-regeringen.
Taiwan • Publicerad 13 december 2022
Rekordmånga kinesiska bombplan av typen H-6, med förmåga att bära kärnvapen, har flugit nära Taiwan. Arkivbild.
Rekordmånga kinesiska bombplan av typen H-6, med förmåga att bära kärnvapen, har flugit nära Taiwan. Arkivbild.Foto: Taiwans försvarsdepartement/AP/TT

Taiwan uppger att 18 kinesiska plan funnits i zonen bara dagar efter det att Peking stoppat import av bland annat öl och vissa livsmedel från Taiwan, vilket är det senaste tecknet på de båda ländernas allt sämre relation.

Adiz (air defence identification zone) är ett ensidigt utropat område som är avsevärt större än landets luftrum. Delar av zonen sträcker sig in över Kina.

Annons

Det demokratiska Taiwan lever med ett konstant hot om en kinesisk invasion eftersom Kina inte vill se önationen som ett självständigt land.

Peking har ökat det militära, diplomatiska och ekonomiska trycket mot Taiwan sedan 2016 då Tsai Ing-Wen tillträdde som öns president, men vägrade att ge sitt stöd till linjen som kallas "ett Kina".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons