Annons
Nyheter

Nytt rekord för kokainbeslag i Antwerpen

Belgien redovisar än en gång ett nytt årsrekord för kokainbeslag i hamnen i Antwerpen.
Under 2022 togs 109 ton kokain i beslag, meddelar tullen.
Belgien • Publicerad 10 januari 2023
Hamnen i Antwerpen och närliggande Rotterdam i Nederländerna är de huvudsakliga inkörsportarna av kokain som kommer från Latinamerika till Europa. Arkivbild.
Hamnen i Antwerpen och närliggande Rotterdam i Nederländerna är de huvudsakliga inkörsportarna av kokain som kommer från Latinamerika till Europa. Arkivbild.Foto: Johanna Geron/AP/TT

Hamnen i Antwerpen och närliggande Rotterdam i Nederländerna är de huvudsakliga inkörsportarna för kokain som kommer från Latinamerika till Europa, ofta dolt i laster med frukt.

De senaste tio åren har kokainbeslagen i den belgiska hamnen ökat varenda år.

Annons

2021 beslagtog belgiska myndigheter total 98,7 ton i Antwerpens hamn. I fjol landade beslagen på 109 ton.

I mitten av oktober 2022 hade myndigheterna sedan årets början beslagtagit knappt 80 ton kokain i ett hundratal tillslag, enligt en talesperson för finansdepartementet i Belgien som ansvarar för tullinspektionerna.

Storleken på varje tillslag ökade under sista kvartalet när det lackade mot jul eftersom det är en tid på året när kokainkonsumtionen ökar, säger en talesperson för belgiska tullen till nyhetsbyrån AFP.

Trots den stora mängden beslag bedömer myndigheterna att de endast stoppar omkring tio procent av de illegala droger som ankommer till Antwerpen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons