Annons
Nyheter

Rekordår för nyföretagande

Coronapandemin dämpade inte etableringsivern bland svenska företagare. För andra året i rad slogs nytt rekord i antalet företagsstarter.
Ekonomi • Publicerad 4 januari 2022
Trots coronapandemin noterades en ny rekordsiffra när det gäller antalet företagsstarter. Arkivbild.
Trots coronapandemin noterades en ny rekordsiffra när det gäller antalet företagsstarter. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Totalt 78 711 nya företag är en ökning med 7,1 procent jämfört med det tidigare rekordet från 2020 enligt statistik från Bolagsverket och som bokföringsföretaget Visma Spcs tagit del av.

Allra störst var ökningen i Blekinge där antalet nyregistrerade företag var 13,2 procent fler än föregående år. Därefter följer Kronoberg och Gävleborg.

Annons

"Varje nystart är viktig, eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Det är hoppfullt att Sverige även under pandemin får nya företag som skapar tillväxt så att återhämtningen kan bli långsiktigt hållbar", säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs i ett pressmeddelande.

Bland de nystartade företagen fortsätter aktiebolag vara den dominerande bolagsformen. Under 2021 var åtta av tio i form av ett aktiebolag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons