Annons
Nyheter

Reinfeldt pressad om sjukförsäkring

Statsminister Fredrik Reinfeldt blev hårt pressad om sjukförsäkringen i SVT:s partiledarutfrågning.
Nyheter • Publicerad 2 september 2010

– Den perfekta reformen finns inte, sade han.

Reinfeldt fick upp inledningsvis frågan hur stora besparingar som regeringen gjort på sjukförsäkringen men kunde inte ange rätt siffra, som är 22 miljarder. 12 miljarder har sparats på a-kassan. Samtidigt har inkomstskatterna sänkts med 70 miljarder kronor. Men Reinfeldt ville inte medge att det är de sjuka och arbetslösa som betalat skattesänkningarna.

Annons

– En hel del av dem som fått jobbskatteavdrag har också fått höjd a-kassa. Sverige består inte av två konstanta grupper, de som jobbar och de som inte gör det. De flesta arbetslösa är korttidsarbetslösa och vi blir alla sjuka ibland, sade Reinfeldt.

Vänt utvecklingen

Han blev ganska svarslös när utfrågarna tog ett konkret exempel på en överläkare som efter en stroke vill arbeta 75 procent och vara sjukskriven 25 procent men där Försäkringskassan sagt nej och uppmanat honom att söka jobb på Samhall.

– Och så är det. Reformer bärs av myndigheter. Det kan beskrivas som omänskligt och orimligt men jag kan inte sitta och kritisera en enskild tjänsteman på Försäkringskassan. Vi ska komma ihåg att det var 750 000 sjuka eller förtidspensionerade när jag tillträdde som inte var sjuka utan det var ett sätt att dölja arbetslösheten.

– Nu har vi 100 000 färre långtidsjukskrivna och 100 000 färre förtidspensionerade. Vi har vänt 35 års utveckling med ständigt stigande förtidspensioneringar, sade Reinfeldt.

Klyftan består

Skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare kommer att bestå under nästa mandatperiod, klargjorde Reinfeldt.

– Den kommer att minska men vi vill också sänka skatten för fyra miljoner löntagare. Jag lovar inte allt åt alla, sade han.

På en fråga om hur han hanterar en vågmästarroll för Sverigedemokraterna svarade Reinfeldt att han tänker sitta kvar och regera, om alliansen blir det största blocket. Han ville inte medge att det skulle göra honom beroende av Sverigedemokraterna.

– Det kräver att Mona Sahlin går ihop med Sverigedemokraterna. Men svenska folket kan undvika risken genom att inte rösta in dem. De som tycker om Sverige ska inte rösta in Sverigedemokraterna i riksdagen, sade Reinfeldt.

Andra besked han gav var att koldioxidskatten inte höjs under nästa mandatperiod och att lagen om anställningsskydd (las) inte ändras.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons