Annons
Nyheter

Regnbågskör succé på nätet

En kör på 2 000 personer som sjunger den ryska nationalsången under vajande regnbågsflaggor. På mindre än en vecka har klippet från Stockholms stadion visats över 400 000 gånger på Youtube.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2014
Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Sean Kelly, initiativtagare till projektet Live and let love, säger att de fått reaktioner från hela världen.

– Vi vet att den uppmärksammats i till exempel Indien, Italien och Kanada. På Youtubehar vi fått reaktioner från hela världen.

Annons

Varför klippet fått sådan spridning har han svårt att svara på, men tror att det kan ligga i det enkla budskapet.

– Vi sjunger nationalsången och säger "Så här inkluderande kan det vara". Tidningen La Repubblica hade lagt upp videon på sin sajt och en av kommentarerna var "det här är nog det vackraste som funnits på internet någonsin".

Men många av kommentarerna på Youtube är hatiska. Sean Kelly förklarar att de medvetet valt att hålla kommentarsfältet öppet och behålla de hotfulla kommentarerna.

– Vi tänkte att det är viktigt att folk ser hur det ser ut. Det är viktigt att visa det så länge motkrafterna finns där.

Kommentarerna som berört Sean Kelly mest har kommit från Ryssland.

– Det är ryska hbtq-personer som hör av sig och är så tacksamma för att vi ser dem och hejar på dem. Om bara en enda person känner sig sedd och stöttad är det värt besväret för mig.

Se videon här.

Live and let love

Live and let love är ett projekt som skapats för att stödja hbt-personer i länder där deras mänskliga rättigheter motarbetas.

Den 6 oktober 2013 samlades 2 000 personer på Stockholms stadion och framförde den ryska nationalsången. Regnbågsflaggorna vajade på flaggstängerna.

Budskapet är "en hälsning till Rysslands hbt-personer att de inte är ensamma" och en uppmaning till ryska politiker att välja kärlek i stället för hat och rädsla.

Klippet lades ut på Youtube en vecka innan OS-invigningen. På mindre än en vecka visades det över 400 000 gånger.

Källa: Live and let love

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons