Annons
Nyheter

Regnbågsklocka kan ge fängelse i Malaysia

Malaysia • Publicerad 10 augusti 2023
En Swatch-butik i Putrajaya i Malaysia.
En Swatch-butik i Putrajaya i Malaysia.Foto: Vincent Thian/AP/TT

Alla som äger eller säljer en regnbågsfärgad klocka av märket Swatch i Malaysia riskerar tre års fängelse eller böter på motsvarande drygt 46 000 kronor.

Det meddelar landets inrikesdepartement. I maj i år sökte polis igenom affärer i elva gallerior i jakt på klockorna, som enligt myndigheterna "skadar moralen" hos landets invånare.

Annons

Klockorna "kan skada nationens intressen genom att förespråka, stödja och normalisera hbtqi-rörelsen som inte har något stöd hos allmänheten", skriver inrikesdepartement i sitt uttalande och fortsätter:

"Malaysias regering är fast besluten att förhindra spridningen av element som är skadliga eller kan påverka moralen negativt."

Malaysia har hårda lagar mot homosexualitet, bland annat kan sexuella handlingar mellan personer av samma kön ge fängelse i upp till 20 år. Hbtqi-personer får inte heller framträda i statligt kontrollerade medier.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons