Annons
Nyheter

Regler för smittspårning ändras – "krångliga"

Folkhälsomyndigheten ändrar reglerna kring smittspårning, skriver . Detta då det är krångligt att följa föreskrifterna om smittspårning i smittskyddslagen.
Coronaviruset • Publicerad 13 juli 2020
Enligt Bitte Bråstad är föreskrifterna för svåra att tillämpa. Arkivbild.
Enligt Bitte Bråstad är föreskrifterna för svåra att tillämpa. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

– Vi måste skriva om våra föreskrifter så att de är lite mer moderna och öppna. De är gamla och krångliga och svårtillämpliga, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten till TT.

Det var coronapandemin som gjorde att problemen med föreskrifterna uppdagades, då man bland annat insåg att de var för detaljstyrda. Coronapandemin kommer även med nya utmaningar för smittspårningsarbetet, delvis då det sker i en större skala.

Annons

Föreskrifterna ska upphävas redan denna vecka, men det finns inga nya på plats ännu. Istället ska en vägledning tas fram och tillämpas tills nya föreskrifter framarbetas.

Det blir nu upp till verksamhetschefer att fördela arbetet med smittspårningen.

– Det är bättre att låta verksamhetsansvariga besluta utifrån vilken kompetens som behövs för vilken uppgift.

De nya reglerna ska möjliggöra för regionala anpassningar i arbetet med smittspårning. Detta kan innebära att smittspårningen skiljer sig åt i landet, men Bråstad tror att de flesta kommer att följa den vägledning som ska framarbetas.

– Vi kommer nog att göra så att det blir enklare, tydligare och mindre arbete. Tanken är att det ska bli enklare regler för verksamheterna, säger Bråstad.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons