Annons
Nyheter

Regeringen: Tre högskoleprov per år i tre år

Utbildning • Publicerad 12 augusti 2020
Fler provtillfällen ska erbjudas framöver för att högskoleprovet inte ska bidra till smittspridningen, enligt Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. Arkivbild.
Fler provtillfällen ska erbjudas framöver för att högskoleprovet inte ska bidra till smittspridningen, enligt Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen vill de kommande tre åren ha minst tre högskoleprov per år, skriver Svenska Dagbladet. Anledningen är att coronapandemin tvingade Universitets- och högskolerådet, UHR, att ställa in båda årets planerade prov.

Redan nästa år planeras det för två provtillfällen under våren, och ett tredje till hösten. Sex miljoner kronor skjuts till för att hålla de extra proven framöver.

Annons

– Nu ger vi förutsättningar att bättre kunna säkerställa att provet ska kunna genomföras nästa år. Har man två provtillfällen i vår får man ner antalet provpersoner i lokalerna, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, till tidningen.

Sedan tidigare har regeringen beslutat att giltighetstiden för högskoleprovsresultat förlängs från fem till åtta år, vilket förväntas få färre att anmäla sig till de provtillfällen som erbjuds.

Nästan 70 000 personer hade anmält sig till vårens inställda prov och UHR räknar med att uppemot 100 000 skulle skrivit det i höst om det hade hållits.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons