Annons
Nyheter

Regeringen stärkt av krisen

Medan den ekonomiska krisen djupnat har oppositionens starka övertag nästan smält bort, rapporterar Skop.
Nyheter • Publicerad 23 februari 2009

Nu återstår 2,5 procentenheters skillnad mellan det styrande borgerliga blocket, som stöds av 46,4 procent, och de tre oppositionspartierna som får 48,9 procent, visar Skops senaste mätning.

I augusti var oppositionens övertag 52,1 mot 43,6 procent.

Annons

Moderaterna är undersökningens vinnare och har sedan i höstas gått upp från 22,4 till 27,5 procent.

Kärnkraft och Saab

Det är framför allt två frågor som de senaste veckorna har påverkat opinionen, enligt Sören Holmberg professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet; beslutet i kärnkraftsfrågan och hanteringen av Saab-krisen.

– En övervikt av svenska folket vill använda kärnkraft. Socialdemokraterna har inte stöd för en avveckling.

När det gäller Saab tror Holmberg att svenska folket gillar regeringens besked att Saabs öde är GM:s ansvar, inte skattebetalarnas.

Holmberg har tidigare konstaterat att det skulle bli svårt för Reinfeldts gäng att knappa in på oppositionens försprång. Nu reviderar han uttalandet.

– Det är inte omöjligt att regeringen kommer att lyckas slå statistiken eftersom rörligheten bland väljarna är rekordstor nu. Vi går just nu igenom den största krisen i ekonomin i mannaminne. Hur den hanteras kommer troligen att avgöra valet.

Ulvskog hoppfull

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog tror att väljarna kommer tillbaka i tid till valet.

– I takt med att arbetslösheten stiger, konkurserna ökar och oron inte möts med åtgärder så kommer det att vända till vår fördel.

Annons

Det har kommit två mätningar de senaste dagarna som bekräftar att valet 2010 är väldigt öppet, säger Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

– Svenska val har historiskt varit väldigt jämna, och mycket pekar på att det kommer att vara så även 2010, säger han och spår att ekonomin blir en viktig valfråga.

– Jag är övertygad om, mot bakgrund av Saab, det ekonomiska utrymmet i kommuner och landsting, men också i staten, att det blir ett val som kommer ha förtecken av ekonomisk politik, ansvarstagande, och den som har bäst förutsättningar att skapa rätt politik för nästa mandatperiod.

Jenny Ryderstedt/TT Karl Vicktor Olsson/TT

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons